IMG 20161021 183459

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посрещна в митрополитския храм "Св. Марина" частица от мощите на св. Лука Симферополски.  Светинята бе пренесена с литийно шествие в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“. В храмът бе отслужен молебен от Богородския епископ Антоний и Браницкия епископ Григорий, заедно с множество духовници и миряни. 

 

СВЕТЕЦЪТ ХИРУРГ

 Св. Лука (Войно-Ясенецки) (1877-1961 г.) е светител, изповедник, проповедник, но и лекар, хирург, лектор, автор на научни монографии, човек, отдал се на любовта към Бога и към страдащия ближен.

 Неизчислим брой са болните, ранените по време на войната и спасените от него хора, но навярно още по-голям е броят на онези, които чрез неговото служение са се обърнали към вярата и са я съхранили в дни на гонения и изпитания.

luka_simferohlskiy-06 Всемирното Православие - МОЩИТЕ НА СВЕТИ ЛУКА ВОЙНО-ЯСЕНЕЦКИ АРХИЕПИСКОП СИМФЕРОПОЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ ПРИСТИГНАХА В СТОЛИЦАТА  (В СНИМКИ)Животът в Бога и с Бога е насищал светителското му сърце през целия негов съзнателен живот, укрепявал го е на пътя на изповедничеството, в затворите и заточенията, в подвижническото време на Великата Отечествена война, на опустошената от богоборчеството и войната Кримска катедра, където светителят просиява като мъдър, кротък и любвеобилен сеяч на Божието Слово. «Хората, сродни по дух на Бога на Любовта, възприемат Светия Дух и неотклонно се усъвършенстват в доброто и любовта...”, - ни назидава великият Христов угодник в безсмъртните си творения.

Именно тази чистосърдечна, свята евангелска любов, жертвеност, откритост на сърцето за всеки страдащ, за „гладните и жадните за правда” (Мат. 5:6) е отличително свойство на душата на видния Кримски архипастир.

Бог прославил изповедника на вярата и усърден помощник на всички нуждаещи се св. Лука Войно-Ясенецки с безброй чудеса на изцеления и решаване на житейски проблеми и в наши дни.

На 11 юни 1996 г. архиепископ Лука е канонизиран от Украинската православна църква. През 2000 г. с решение на архиерейския събор на Руската православна църква той е причислен към лика на руските светии. Неговите мощи се съхраняват в Симферополската съборна църква „Света Троица” и всяка година на 11 юни с тях се извършва литийно шествие по улиците на гр. Симферопол.

IMG_8583JPG Всемирното Православие - МОЩИТЕ НА СВЕТИ ЛУКА ВОЙНО-ЯСЕНЕЦКИ АРХИЕПИСКОП СИМФЕРОПОЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ ПРИСТИГНАХА В СТОЛИЦАТА  (В СНИМКИ)

 Снимка: Сайт на Софийска митрополия

1

2

3

IMG 9859

IMG 9863

IMG 9866

IMG 9868 

IMG 9869

IMG 9872

ПРОГРАМАТА В СОФИЯ за 22.10.2016 г.

В митрополитската катедрала „Св. Неделя“ от 9,00 часа ще бъде отслужена празнична архиерейска света Литургия оглавена от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, с молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

В 10,30 ч. Светейшият патриарх Неофит, в съслужение с Богородския епископ Антоний и Браницкия епископ Григорий и столичното духовенство ще отслужат молебен пред частицата от мощите на светителя Лука Симферополски.В 16,30 ч. св. мощи ще отпътуват за гр. Пловдив.

ПРОГРАМАТА В ПЛОВДИВ, КЪДЕТО СВЕТИТЕ МОЩИ ЩЕ ОСТАНАТ ЗАВИНАГИ

Както съобщава сайтът на Пловдивска св. митрополия, светинята ще бъде посрещната в събота, 22 октомври, от 18.00 часа в митрополитския храм „Света Марина". Светите мощи ще донесе Негово Преосвещенство Богородският епископ Антоний от Руската православна църква. Те са дар от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил на Пловдивската света митрополия и православните българи. Непосредствено след посрещането на св. мощи ще започне празничната архиерейска вечерня. Светите мощи ще останат в храма за поклонение на вярващите, където и ще се съхраняватНа следващия ден в митрополитския храм от 9.00 часа ще бъде отслужена и празнична ахиерейска света Литургия.