Светини

1024px-Katharinenkloster_Sinai_BW_2 Православни светиниСинайската планина се намира на 430 км от Кайро, в пустинята Камениста Арабия в Египет. Тук, на полуострова, образуван от двата притока на Червено море, дошли евреите в третия месец след излизането им от Египет. От върха на планината Бог им дал чрез Моисей скрижалите с 10-те Божии заповеди. 

images?q=tbn:ANd9GcSeKtPKsuKQraH9M7uenSaPjeGtFe5KEWv4jjkY-p1xR6a7wJbeqA6cdKY Православни светиниРаката с дясната ръка на свети Спиридон Тримитунтски чудотворец, донесена от гръцкия остров Корфу с благословението на руския патриарх Кирил, ще бъде в катедралния храм на гр. Краснодар „Св. Екатерина” от 15 до 22 октомври. Достъпът до нея ще бъде денонощен, съобщава Патриархия.ru.

Делегацията от Гръцката православна църква, която съпровожда св. мощи, е оглавявана от Митрополита на Керкира, Пакс и Диапонтийските острови Нектарий.

42192.p Православни светини

Анкара, 10 июня 2011 г.

В Тур Абдин, югоизточна Турция, в началото на месеца бе възстановен за нов живот сирийския православен манастир Мор Аугин, съобщава Седмица.ru с позовавне на агенция KIPA.

picture%20200 Православни светини За иконата Св. Стефан, която бе  дарена на едноименната желязна църква в Истанбул и изработена от скулптора Адриана Христославова ни информира DarikNews тук

Автор: Иван Калев 

 

На  9. Септември в гр. Бургас бяха посрещнати чудотворни икони на Богородица - Кикоската Божия майка и Козелщанската икона, както и мощите на светците Йов и Амфилохий. Светините бяха внесени в катедралния храм „Свети Свети Кирил и Методий”, където бяха изложени за поклонение на вярващите. от християните. Предлагаме на читателите на Всемирното Православиекратка информация за някои от светините. 

История на Кикоска Божия майка

   

kikoska_majka_bogorodica Православни светиниПроизходът на иконата води началото си от Кипър. Съгласно една от версиите, наименованието идва от храста ?????? и е свързано с византийската епоха. По-късно, в края на XI в., названието на иконата се съотнася с името на планината Кикос. Светата икона е известна още и като пресвета Богородица елеуса /източник на милосърдие/ на нея е изобразена пресветата Дева държаща Христос с дясната ръка. Иконата –Кикоска Божия майка е свидетелство за огромно уважение, с което се ползва сред православните народи. През 1576г. иконата е била покрита със сребърен и златен обков, новият обков е бил направен през 1795г., ликът е покрит /целият/ и това покритие не се маха никога , защото такова е било желанието на император Алексий, за да внушава по голямо почитание. През 1669г. Патриарх Александрийски –Герасим се осмилил да приповдигне обкова, за да види лицето на Божията майка , но бил наказан за своето кощунство и бил принуден със сълзи на очи да проси прощение от Господа. Руският цар Василий-Барский, посетил манастира през 1735г., пише ,че монасите смъквали покрова от иконата само в периода на суша, като предварително я пренасяли на съседния връх, известен под названието престол. Там отслужвали съответния молебен. Монасите откривали иконата без да гледат нейния образ, който бил обърнат към небето.

Народът изпитвал дълбока любов към светата икона. Любовта към нея е засвидетелствана в много народни песни, в които се възпява Божията Майка Кикоска. Съществуват и исторически свидетелства за това , че из целия остров и се оказват големи почести. В храма могат да се видят свидетелства за чудесата на иконата. Веднъж един нечестив човек се опитал да открадне иконата и ръката му е изсъхнала.Благодарение на силата на светата икона по време на суша е валял дъжд , бездетни са раждали и болни са оздравявали.

 

История на Козелщанската  икона

 

kozelshtenska_ikona_kalev Православни светини

Козелщанската икона на Божията Майка, изпълнена със състрадание, е дарена на Свято-Николаевския женски манастир в с. Городок, в Ровно Киево-Печерската лавра през януари, 2000 г. През периода 1516 – 1730 г. Свято-Николаевският женски манастир е принадлежал на Киево-Печерската лавра. Оригиналната икона е донесена тук от един от придворните на императрица Елизабет от Италия /VIII век/.

Първото чудо на иконата е от септември 1881 г., когато костите на едно момиче, болно от паралич, се излекуват. Оттогава датира и изключителната почит към тази икона, която лекува различни болести – душевни и физически.

Козелщанската икона на Божията Майка е известна с много чудеса, хората най-вече й се молят за благословия на семейния живот на младите двойки. Докосващите се до иконите на Дева Мария получават вяра и надежда.

Богородице, милост за изкуплението на Господ! 

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре