IMG_9602 Всемирното Православие - БЕСЕДА НА ТЕМА „ТРАКИЙСКАТА ЦЪРКВА“ Е ОПАСНА СЕКТАНа 9 август 2016 г. директорът на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий" при едноименния храм в София (ул. „Г. Вашингтон“ 47) д-р Десислава Панайотова беше водеща на беседа, разкриваща основните положения в учението и практиките на сектата „Тракийската църква“ в България.

Събитието се проведе в Лекционната зала на Енорийския център към църквата „Св. св. Кирил и Методий”, с благословението на председателя на храма Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Александър В. Георгиев.

 

Беседата беше онагледена с видепрожекция. Голям интерес предизвика свидетелският разказ на г-н Аспарух Коев, преминал 2-месечен катехизаторски курс на „Тракийската църква“ и измъкнал се в последния момент от, по неговия израз, засмукващата го „черна дупка“ на сектата.

Д-р Десислава Панайотова сподели, че по време на подготовката на лекцията е установила, че „Тракийската църква“ е поредната секта, която е всъщност повторение на древната ерес монофизитство от V век. Според тази християнска ерес, проповядвана от цариградския монах Евтихий, Господ Иисус Христос имал само една природа - божествена (а не две - Божествена и човешка). Божият Син бил приел човешка природа, но тя после била погълната от Неговата Божественост и затова природата на Христос, според монофизитството, е изцяло божествена. Въпреки че притежавало някои човешки свойства, тялото Му било само привидно човешко.

Изникнала върху ереста на монофизитите, сектата „Тракийската църква“ претендира да е автентичната Православна църква, самоопределяща се като „Църква на Древна Тракия, Древна Македония и Илирикум, първата и най-стара християнска общност в Европа, основана през I век от н.е. лично от св. апостоли Павел и Андрей и техните сподвижници по българските земи.

Беше посочено, че основатели на сектата „Тракийската църква“ в България са братята Стефан и Цветан Гайдарски – българи, софиянци, рожби на прехода, деца на протестанти, които се черкуват в Петдесятната църква в кв. „Хаджи Димитър“. По-големият брат Стефан (+2013 г.) е по професия психиатър, емигрира в САЩ през 90-те години със съпругата си Ралица и там се забърква със сектантски кръгове. По-малкият Цветан е нереализиран оперен певец, търсещ в култа, който създават през 2004-2005 г. с брат си, начин да реализира всичките си фантазии в сферата на изкуството, на чувствената духовност, екстазни състояния и псевдо вдъхновени от Св. Дух проповеди. В желанието си да бъдат оригинални, двамата братя Гайдарски въвеждат в новия си езически култ смесица от тракийски, орфически елементи, плюс египетско езичество. По свидетелство на семейство Спасови, зет им Стефан Гайдарски дори се обръснал изцяло, за да прилича на езически жрец.

Д-р Панайотова напомни, че от 2000 г. насам сектата привлича хора от протестанските среди и Православната Църква. Стефан Гайдарски управлява от Америка, Цветан Гайдарски – от България. Членовете й са над хиляда души. През 2014 г. Софийски градски съд регистрира сектата, въпреки изричното отрицателно становище за регистрация на Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет на Република България.

Настолно четиво на сектата „Тракийската църква“ е нейната Библия Бесика, за която твърдят, че е канонична Библия, а всъщност става дума за една голяма фалшификация. Стефан Гайдарски излиза с гръмко „научно съобщение“, че е декодирал „пълно и окончателно“ най-старото писмо в света върху плочиците от Градешница и Караново. Нещо, което е оборено от всички големи учени траколози.

Други популярни четива на „Тракийската църква“ са „Тракийски послания” и „Тракийски хроники“. Подчертано беше, че с имитацията на православна лексика и използването на църковната православна традиция (макар че всъщност ръководителите на сектата са особено враждебни към Православната Църква!) лидерите на „Тракийската църква“ въвеждат в заблуждение лековерните християни. Ласкаят тщеславието им с твърдения, че „тракийското християнство“ е за най-напредналите, което се прокарва в издания като “Тракийският Орфизъм за напреднали” на самопровъзгласилия се за академик Цветан Гайдарски.

Названията, с които означават йерахията си, са също така високопарни и мъгляви, както и всичките послания и книги на сектата. Така например техният Св. Синод носи гръмкото име "Колегиум на тракийските епископи", друга тяхна институция е наречена "Конференция по въпросите на християнската доктрина и конгрегацията на вярата".

Покойният Стефан Гайдарски е именувал себе си „Свидетел и Пазител на Богооткровената Вяра – Кардинал Стефан Гайдарих, смятал се е за „първоприемник на Православната и Католическата църква, за посланик на Града Божий и Патриарх на Събора на всички тракийски вярващи, за кардинал – епископ на Йерус, Христов Свидетел и Апостол на възраждането на Тракийския епископат и възстановяването на Тракийския Народен Събор.

Брат му не остава по-назад, отправяйки своето „Историческо писмо на Епископ Цветан Сердикийски към Тракийските християни“, в две части.

Изтъкват, че са първата автентична църква и проповядват, че епископите на „Тракийската църква“ били ръкоположени от св. апостол Павел. Защо тогава няма нито едно негово послание до траките? – зададе риторичен въпрос водещият.

Д-р Панайотова отбеляза, че най-страшното от всичко е, че основателите на сектата „Тракийска църква“ твърдят, че в Бога има полови белези. При тях Господ Иисус Христос е изобразен не като Бог, а като човек. Върху църковните им календари Господ например е нарисуван като символ на плодородието, а св. Богородица – като тракийска девойка. При това за Божията Майка кощунствено говорят, че е и Светият Нежен Дух Божий! Характерни за сектата са тракийските мистерии на мъжкото и женското начало, акцентът върху двуполовостта и сексуалността.

Г-н Аспарух Коев разказа личния си опит от съприкосновението си със сектата „Тракийската църква: Произлизам от атеистична среда. Минах през цялата катехизаторска програма на сектата, но в последния момент преди кръщението се измъкнах. В нея се вербуват хора разочаровани от материалния живот и започнали да търся здрава духовност – протестанти и православни, които не са били добре катехизирани. Отношенията в сектата са изключително затворени, общува се вътре в групата от 10-15 души. При кръстилите се в „Тракийската църква“ настъпва промяна, след определен момент върху тях започват да действат бесовски сили. Трябва да има изразено съгласие на човека, за да приеме той тази бесовска сила. Наричам този момент „хоризонт на черната дупка“, от който човек трудно може да се измъкне, но с Божията сила някои успяват. За измъкването е важна молитвата и търсенето на Истината, т.е. Господ. Ако човек търси нещо друго освен Бога, може лесно да се заблуди.

Учат, че Библията не е пълно знание, а има друго – тайно, което им е открито на тях. Практикуват визуализация на божеството по време на молитва, което в Православието се нарича прелест и е сериозна духовна опасност".

По време на беседата беше прочетено писмото на семейство Георги и Иванка Спасови – тъстът и тъщата на Стефан Гайдарски. В него те свидетелстват за тоталитарната същност на сектата „Тракийска църква“ и за заплахите за напусналите я. В изложението се говори за тормоза, на който са били подложени те и дъщеря им Ралица от страна на Цветан Гайдарски при опитите му да присвои имотите и авторските права за книгите на покойния си брат. С тази цел притеснява Ралица чрез десетки съдебни дела, а семейство Спасови – със забрана да контактува с двете им внучки.

По-нататък д-р Панайотова се спря на сектантската редакция на „Тракийската църква“ на чл. 4 на Никео-Цариградския Символ на вярата, от който по монофизитски е премахнато страданието на Господ Иисус Христос на Кръста на Голгота, а оттам - и изкуплението на човешкия род. (Православният чл.4 на Символа на вярата звучи така: „И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и СТРАДА, и без погребан“, а сектантският: „Той беше още разпнат за нас при Понтий Пилат и беше погребан). А знаем, че св. Серафим Саровски е казал, че който отстъпи дори на йота от приетото от светите Отци на Вселенските събори - горко му, той отпада от спасението!

На беседата присъстваха представители на сектата „Тракийската църква“, които имаха възможност да зададат въпросите си и да заснемат събитието. Те чуха думите на д-р Десислава Панайотова, че акцент на срещата е да се осветли, че „Тракийската църква“ е една много безпардонна ерес, която си позволява да открадва терминологията, статута, авторитета на Българската православна църква, на Православната Църква въобще. Позволява си да мами неориентираните хора с православна терминология и други послания, с които иска да бъде по-атрактивна. С тази цел тя си служи с подмяната, ереста, заблудата, шарлатанията, духовната лъжа. Всичко останало е въпрос на лично мнение, на лично право, на личен избор. "Тракийската църква е секта, опасна секта, която хули Спасителя на света. И никой, който ходи там, не може да ме убеди, че обича Христос, защото който обича Иисус Христос, той обича Неговите страдания, обича Неговата кръв и не слуша такива хора, които говорят, че Христос не е страдал на Кръста“.

 

Видеозапис на беседата, заснета от Веска Илиева, може да гледате ТУК  и  ТУК:

Видеозапис на беседата и дискусията, заснети от Соня Анкова, може да гледаде ТУК

 

IMG_9613 Всемирното Православие - БЕСЕДА НА ТЕМА „ТРАКИЙСКАТА ЦЪРКВА“ Е ОПАСНА СЕКТА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_9606 Всемирното Православие - БЕСЕДА НА ТЕМА „ТРАКИЙСКАТА ЦЪРКВА“ Е ОПАСНА СЕКТА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 IMG_9607 Всемирното Православие - БЕСЕДА НА ТЕМА „ТРАКИЙСКАТА ЦЪРКВА“ Е ОПАСНА СЕКТА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_9605 Всемирното Православие - БЕСЕДА НА ТЕМА „ТРАКИЙСКАТА ЦЪРКВА“ Е ОПАСНА СЕКТА