94256.p.jpg?0 Всемирното Православие - ХРИСТИЯНСТВОТО ОСТАВА НАЙ-ГОЛЯМАТА СВЕТОВНА РЕЛИГИЯ, ПОКАЗВА ПРОУЧВАНЕОколо 5,8 млрд. души в света, т.е. почти 84 % принадлежат към една или друга религия, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирайки доклад на Изследователския център Пю в САЩ. Близо 16,3%, т.е. към 1,1 млрд. души се заявяват като агностици, атеисти или като такива, които не могат да се определят в религиозно отношение. Данните в доклада са основани на броя на населението от 2010 г., когато то се е изчислявало на 6,9 милиарда.

Според цитирания доклад най-голяма световна религия остава християнството, към което принадлежат 31,5% от жителите на нашата планета, включително 73,3% руснаци и 78,3% американци. Християните съставляват по-голяма част от населението на 157 от повече от 230 обхванати в изследването страни и територии.

Мюсюлманите в света са 23,2%, в Русия — 10%, в САЩ — 0,9%. Привърженици на исляма живеят главно в 49 страни по света, включително деветнадесет от двадесетте страни в Близкия Изток и Северна Африка.

Изследването е продължило три години и целта му е била да се направи оценка на числеността и географското разпределение на последователите на петте световни религии — будизъм, индуизъм, ислям, юдаизъм и християнство, а също и на представителите на още три големи категории — лица без религиозна принадлежност, привърженици на народни вярвания, както и «други религии».

Изследването сочи, че индуистите в света наброяват около 1 млрд. души, будистите - почти половин милиард, юдеите — 14 милиона. Една голяма част (44%) от юдеите живеят в Северна Америка, а в Близкия Изток съставляват 41% от общия брой последователи на тази религия.

Хората, които не се определят към нито една религия, съставляват мнозинство от населението само в шест страни по света — Китай, КНДР, Чехия, Естония и Япония.