Новини от света

Sv_Kozma_02 Новини - СвятТози преподобен между отците – Козма, беше от българския род и се роди по обещаниe (срв. Гал. 4:28), изпросен с молитва от Бога, както великия Евтимий, от благочестиви и благородни родители, именити с добродетели. Дотогава те бяха неплодни и без чеда и дълги години ходеха в храма, за да молят Господ да ги развърже от безплодието им. Затова правеха много милостини и принасяха дарове Богу.

images?q=tbn:ANd9GcSAcEz4hmHpVYlGVj_NhZOV3Lzwfvzd2yDqgTyvCmglFmMNzCGgd5FKV6LUFHce6Ow7OxQ&usqp=CAU Новини - СвятНа 10 август се престави пред Господа главният пазител на Гроба Господен, схимонах Пантелеймон, който много години се подвизаваше усърдно на това отговорно служение. Във филма „Благодатният Огън“ (1995 г.) схимонах Пантелеймон свидетелства от първо лице за слизането на Божествената светлина на Гроба Господен не само на Велика Събота.

20230514_1336321 Новини - СвятПреди близо три години беше извършен чинът на малкото освещение на издигнатия в южната част на Варшава православен храм „Света София – Премъдрост Божия“. Това е първият православен храм в полската столица от 100 години насам. Църквата е построена с даренията на енориаши. Тогава оставаше да бъде завършено едно от крилата, да се поставят вратите, да се изографиса и да бъдат монтирани двете камбани. 

parintele-iulian-prodromitul-a-trecut-la-domnul.jpg Новини - СвятВ петък, 10 март 2023 г., на 97-годишна възраст се престави в Господа йеросхимонах Иулиан (Лазар) от румънския скит „Св. Йоан Предтеча Продром“ на Света Гора Атон.

Както отбелязва новинарската агенция на Румънската патриаршия “Basilica”:„Мнозина румънски и други монаси, както и миряни, които пристигаха на Атон, намираха в лицето на отец Иулиан изпълнен с любов духовник, от какъвто се нуждае всяка душа по своя път към Царството небесно“.

Coat_of_arms_of_the_Macedonian_Orthodox_Church Новини - СвятНа свое заседание в средата на февруари 2023 г. Св. Синод на Грузинската православна църква взе решение: „Да влезе в евхаристийно общение с Православната църква в Северна Македония, възглавявана от Негово Блаженство архиепископ Стефан“.

Така Грузинската Църква стана десетата поместна Православна църква, която официално реши да влезе в евхаристийно общение със Северно-Македонската православна църква, след като на 5 юни 2022 г. Сръбският патриарх Порфирий връчи на главата Северно-Македонската църква архиепископ Стефан Томос за автокефалия. С това беше преодолян 55-годишният разкол (1967-2022 г.).

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре