Княз Константин-Васили Острожски, един от най-влиятелните магнати на XVI в., свръх образован за времето си човек, при това щедър благотворител и защитник на православната църква в Жечпосполита, се явява патрон на ежегодната премия на списания “Православен преглед” в Полша. Премията се присъжда от попечителски съвет при редакционната колегия на списанието, за особени заслуги в развитието на православната мисъл, култура и духовност в областта на Православието, а също и за дейност, насочена към обединение на християните. Лауреати на вече, двадесет и четвъртата премия са били: братството на св. Братя Кирил и Методий, проф. Калистос Уеър,  проф. Алексей Осипов, Първо белградско певческо общество, сръбския тенесист Новак Джокович и православния телеканал Съюз. Премията е била връчена за просветителска, образователна, научна, културна и благотворителна дейност.

Братството на светите братя Кирил и Методий, основано в Бялосток през 1989 година, осуществява своята дейност в множество области. Журито пожела да подчертае неговата особена просветителска роля.  хотело особенно подчеркнуть его просветительную роль. Преди пет години Братство откри начално училище, наречено на св. Св. Кирил и Методий. Откриването на училището и неговата дейност (беше създадена дори детска градина, а тази година стартира първият гимназиален курс), са голям успех за православната общественост.  

Владика Каллист (Уер) от Великобритании, епископ Константинополски и  митрополит Диоклийский е един от най-издаваните съвремени теолози, дългогодишен професор и преподавател на православно богословие в Оксфордси университет, автор на многожество книги, сред които  “Православната църква”  и  “Православният път”, а също и с превода на английски език на “Добротолюбието” и “Празничният миней”. Популярността на автора е продиктувана не само от задълбочените знания на автора, но и в неговото открито сърце.  

Проф. Алексей Осипов – също теолог, който се явява не само автор на известни киги, които се ползват с признанието на (една от тях е преведена на полски език през 2011 г. из “Пътят на разума в търсене на истината” [„Droga rozumu w poszukiwaniu prawdy”]), но и  ярък православен учен - богослов – той работи не само като преподавател в Московската духовна академия, но и води лекции и беседи за различна аудитория, по радиото и телевизията. Сборникът  аудиолекции на проф. А.И.Осипова са издадеи на касети и дискове.

Първото белградско певческо общество е било основано преди 160 години и непрестанно се грижи за съхраняване и развитие на сръбската култура. Това е повече от хор, то е едно цялостно национално сръбско учреждение, което не само връща към своите първоизточници и традиция, но и търси нови форми за изразяване. Високопоставени дарители на Обществото са били сръбските князе и крале, а в днешно време – Светейшият сръбски патриарх, тъй като Обществото се грижи и за съхраняване на православната духовност и на на наионалното музикално наследство, при това с еднакво внимание и в двете насоки. Обществото, чийто диригент и художествен ръководител е Светлана Вилич, увлича с майсторските си изпълнения и предизвиква уважение. 

Трябва да се припомни, че когато са били бомбандировките над Белград, хорът през цялото време се е събирал, докато взривовете на затихнали.

С премията е удостоен и сърбинът, роден през 1987 и лидер в областта на тениса, според световните класации, Новак Джокович. Той я получава за спортни достижения, привличащи милиони привърженици към тениса, но и за свидетелстването за вярата, демонстарирането и, когато се кръсти пред камерите и за критата си благотворителност, чрез която помага на деца или за строителството на църкви. Той е истински християнин.

Теология, просвещение, история и култура – това са главните области, които отразява и развива телевизионният канал “Съюз”. Преди осем години е било взето решение за предоставяне на ефирни честоти на телекомпанията на Екатеринбургска епархия “Съюз” в град Екатеринбург. Ръководител е игумен Дмитрий (Байбаков). Телевизионният канал бързо става известен както в цяла Русия, така и извън нея. Там не се помества политика и реклами. Той отразява диретно богослужения, но не се съсредоточва единстввено върху религията. Повече от година съществува и неговия източноевропейски отдел в Минск, с ръководител Артем Махакеев, подтовящ програмите, посветени на Православието, в тоа число и в Полша. Телеканалът притежава своя специална аудитория.  

Przegl?d Prawos?awny” [Православен преглед ] – списание, издавано в Полша повече от 28 години, неговият главен редактор Евгений Чивкин, е депутат в полския парламент. Издател на списанието „Przegl?d Prawos?awny” [Православен преглед] се являва Фондът на благоверни княз Константин Острожски.