ikona_bogorodica_bjalostok Всемирното Православие - Празник на иконата на св. Богородица в Бялосток, Полша

По материали от: cerkiew.pl
Превод: д-р Росица Колева

 

На 17. 06. 2009 Днес в Бялосток, Полша се отбелязва празникът на иконата на Св. Богородица -Празникът традиционно се провежда всяка година на деветия четвъртък след Великден. Днес в църквата св. Николай в Бялосток ще се отслужи света литургия от архиепископа на Бялосток и Гданск  Якоб и ще се извърши шествие със светинята около храма. Хиляди вярващи от съседните градове на този ден идват на поклонение пред лика на Св. Богородица и участват в празничното шествие.

 Иконата на св. Богородица от Бялисток е копие на иконата на Дева Мария от Супраска, която е нарисувана през 1668 г. и е по образец на смоленската икона на божията майка.

 

Повод за създаването на бялостожката св. Богородица е изземването на иконата от Супраската лавра от униятите и невъзможността на православните християни да се прекланят пред светинята. Хиляди вярващи започват да се стичат в Бялосток на поклонение пред новосъздаденото изображение. Иконата първоначално е била поставена в стара православна църква, по-късно е тържествено внесена в катедралния храм Св. Николай“. Всеки ден в нейна чест в църковния храм се отслужват молебени, а на на втория четвъртък след Света троица и се празнува празникът и.

 По време на първата световна война през 1915 г. бягащи православни миряни са взели чудотворния образ, а сегашната икона е точно копие, създадено през Втората световна война.