На 19. 04. 2009 г. в катедралния храм Мария Магдалина във Варшава от 23.30 беше отслужено пасхалното богослужение за Възкресение Христово от Митрополит на Варшава и цяла Полша Сава. Хиляди граждани участваха в богослужението и литийното шествие около катедралния храм.

 cimg2347_first Всемирното Православие - Пасхално богослужение във Варшава 

 В своята проповед Митрополит Сава поздрави всички присъстващи с Пасха и припомни възкресението на Спасителя, който се жертва за нас от безконечна любов, за да ни дари с вечен живот.  Митрополит Сава отбеляза, че 2009 г. бележи седемдесет години от началото на втората световна война, която се свързва смъртта на хиляди хора и с помени в Полската православна църква. Тези промени се свързват с новата структура на църквата, с цел да се възстановят епархиите, манастирите и учебните заведения, които да подготвят нови свещеници в момент на  войнстващ атеизъм.  

Сега обществените условия са напълно променени – те позволяват на църквата да развие своята дейност в нови социални области, а свещениците отново да започнат да преподават религия в училище. Това е позволило да се работи повече с децата и с младите хора.

 

cimg2357_f1 Всемирното Православие - Пасхално богослужение във Варшава

 

  cimg2365_1 Всемирното Православие - Пасхално богослужение във Варшава 

 В неделя от 10.00 ч. в катедралния храм Митрополит на Варшава и цяла Полша Сава отслужи и отслужи литургия Второ Възкресение Христово.

 

cimg2354_1 Всемирното Православие - Пасхално богослужение във Варшава 

 

 cimg2359_2 Всемирното Православие - Пасхално богослужение във Варшава

 

cimg2355_1 Всемирното Православие - Пасхално богослужение във Варшава

 

  cimg2364_1 Всемирното Православие - Пасхално богослужение във Варшава

 

cimg2360_3 Всемирното Православие - Пасхално богослужение във Варшава  

 

cimg2361_1 Всемирното Православие - Пасхално богослужение във Варшава