Varshava_church1 Всемирното Православие - ПОЛСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ИЗРАЗИ СВОЕТО НЕСЪГЛАСИЕ С ЦЪРКОВНАТА СИТУАЦИЯ В УКРАЙНАСъздаването на Украинска автокефалия трябва да бъде съгласувано с всички поместни православни църкви, се казва в писмото на секретаря на канцеларията на Полската православна църква.

Полската православна църква настоява, че УПЦ КП не може да получи автокефалност без консултации с поместните православни църкви. Това се посочва и в писмото на секретаря на канцеларията на Полската православна църква Йежи Дорошкевич, получено в РБК на 13 септември.

В писмото си представителят на Полската православна църква, позовавайки се на извадки от протоколите от заседанията на Съвета на епископите на Полската Църква от 09 май 2018 г., посочва, че автокефалия може да бъде предоставена от Майката-Църква само след консултации с всички поместни православни църкви и прибързани действия биха могли само да задълбочат разкола в Украйна.

„В настоящия момент в Украйна съществува ситуация, за преодоляването на която трябва да работят всички поместни православни църкви” – се отбелязва в писмото.

Секретарят на канцеларията на Полската Църква подчертава, че да се обсъжда автокефалия в Украйна е възможно само след като бъде преодолян разколът в нея.

„В Украйна днес съществуват няколко разколнически църкви, които първо трябва да се покаят и да се върнат в каноническата Православна Църква. Само тогава ще може да започне обсъждането на въпроса за предоставяне на автокефалия” – пише още в писмото.

На 17 май Полската православна църква изрази своето несъгласие с църковната ситуация в Украйна, особено когато политици се включват и помагат на разколници да получат автокефалия. На 07 септември Константинополският патриарх „в рамките на подготовката за предоставяне на автокефалия на Православната Църква в Украйна”, съобщи, че е назначил двама свои екзарси в Киев – архиепископ Даниил Памфилийски от САЩ и епископ Иларион Едмонтски от Канада. 

 

Oще по темата тук и в нашата рубрика тук.