wstep1 Всемирното Православие - В ПОЛША НА СВЕТА ГОРА „ГРАБАРКА" СЕ ПРОВЕДЕ ПОКЛОННИЧЕСКО ШЕСТВИЕ НА ПРАВОСЛАВНАТА МЛАДЕЖ

От 24 до 26 май 2019 г. по повод юбилейното 40-то Пасхално младежко поклонническо движение, Братството на православните младежи в Полша е организирала изкачване на Света гора „Грабарка“, известна и като Гората на кръстовете, съобщава www.orthodox.pl. Поклонническата група е била съставена от православни християни от Полша, Кипър, Румъния, Сърбия, Албания, Русия, Белорус и Украйна.

Кръстното литийно шествие е било под патронажа на Предстоятеля на Полската православна църква Негово Високопреосвещенство митрополита на Варшава и на цяла Полша Сава, който е оглавил богослужението.

По време на литията младите хора се молили, участвали във водосвета при аязмото в подножието на „Грабарка“ и в традиционното поставяне и освещаване на паметния кръст на върха на Светата гора, а по случай юбилейното изкачване посадили 40 вишневи дръвчета, оформяйки по тази начин цяла вишнева градина.

Младите християни участвали в неформална среща с духовници и в курсове за изработване на броеници, печене на просфори и църковно пеене, организирали също футболни и волейболни мачове. Чуждестранните гости имали възможност да се включат в поклонническо пътуване до православни манастири и храмове в Полша.

Света гора „Грабарка“ („Гората на Кръстовете“) се намира в Източна Полша, в Мелницка пуща (гора), близо до град Семятиче. Традицията да се носят тук кръстове се е зародила през XVIII век, когато благодарение на поставен на планината кръст по време на опустошителна холерна епидемия семейството на местен жител напълно оздравяло. Тогава се спасили и всички онези, които след това семейство се изкачили на Грабарка и с молитва поставили там своите кръстове. Скоро епидемията се прекратила. В планината бил построена дървена църква „Преображение Господне“, строежът и стенописите в нея били дело на майстори от Сърбия. За жалост през юли 1990 г. 200-годишният храм бил запален и изгорял до основи. Сега на негово място е издигнат нов, пак дървен храм, също посветен на светото Преображение на нашия Господ Иисус Христос. И в него благоустройството е дело на сръбски майстори иконописци.

Още от времето на първото чудо, с малки прекъсвания, на Грабарка се провеждат индивидуални или масови кръстни поклоннически пътувания, а от 1980 г. Братството на православните младежи в Полша възобновило ежегодните тридневни литийни шествия към върха. Така Гората на Кръстовете се увеличава с всяка измината година, наброявайки вече няколко хиляди малки и големи кръстове.

Традицията да се поставят кръстове като благодарност към Бога е особено разпространена в Полша. Такива кръстове могат да се видят в близост до много православни храмове и манастири, в селските дворове или дори просто на полето. Но на Грабарка това се вижда най-ярко.

Не чак толкова отдавна археолози се натъкнали тук на таблички с текстове на молитви, написани на гръцки език. Датировката им е от IX-X век. През XII в. на Грабарка живеели монаси отшелници, дошли тук от различни краища на Европа. Още в XIII век е имало древен православен манастир в чест на Преображение Господне.

На Света гора Грабарка рядко е тихо, почти винаги има поклонници, но особено многобройни са те на храмовия празник Преображение Господне, когато от всички краища на Полша и от чужбина се събират хиляди и хиляди православни християни. През тези дни тук израства цял палатков град. Божествена света литургия се отслужва четири пъти дневно, а на опашка за изповед и причастие може да се чака цяло денонощие.

Света гора Грабарка е духовният център на православните християни в Полша. Тук се намира девическият манастир „Св. св. Мария и Марта” издигнат през 1947 г.

 

14 Всемирното Православие - В ПОЛША НА СВЕТА ГОРА „ГРАБАРКА" СЕ ПРОВЕДЕ ПОКЛОННИЧЕСКО ШЕСТВИЕ НА ПРАВОСЛАВНАТА МЛАДЕЖ

    

42 Всемирното Православие - В ПОЛША НА СВЕТА ГОРА „ГРАБАРКА" СЕ ПРОВЕДЕ ПОКЛОННИЧЕСКО ШЕСТВИЕ НА ПРАВОСЛАВНАТА МЛАДЕЖ

   

62 Всемирното Православие - В ПОЛША НА СВЕТА ГОРА „ГРАБАРКА" СЕ ПРОВЕДЕ ПОКЛОННИЧЕСКО ШЕСТВИЕ НА ПРАВОСЛАВНАТА МЛАДЕЖ

   

34 Всемирното Православие - В ПОЛША НА СВЕТА ГОРА „ГРАБАРКА" СЕ ПРОВЕДЕ ПОКЛОННИЧЕСКО ШЕСТВИЕ НА ПРАВОСЛАВНАТА МЛАДЕЖ

   

104 Всемирното Православие - В ПОЛША НА СВЕТА ГОРА „ГРАБАРКА" СЕ ПРОВЕДЕ ПОКЛОННИЧЕСКО ШЕСТВИЕ НА ПРАВОСЛАВНАТА МЛАДЕЖ

   

23 Всемирното Православие - В ПОЛША НА СВЕТА ГОРА „ГРАБАРКА" СЕ ПРОВЕДЕ ПОКЛОННИЧЕСКО ШЕСТВИЕ НА ПРАВОСЛАВНАТА МЛАДЕЖ

  

162 Всемирното Православие - В ПОЛША НА СВЕТА ГОРА „ГРАБАРКА" СЕ ПРОВЕДЕ ПОКЛОННИЧЕСКО ШЕСТВИЕ НА ПРАВОСЛАВНАТА МЛАДЕЖ

94 Всемирното Православие - В ПОЛША НА СВЕТА ГОРА „ГРАБАРКА" СЕ ПРОВЕДЕ ПОКЛОННИЧЕСКО ШЕСТВИЕ НА ПРАВОСЛАВНАТА МЛАДЕЖ

  

20 Всемирното Православие - В ПОЛША НА СВЕТА ГОРА „ГРАБАРКА" СЕ ПРОВЕДЕ ПОКЛОННИЧЕСКО ШЕСТВИЕ НА ПРАВОСЛАВНАТА МЛАДЕЖ

  

wstep1 Всемирното Православие - В ПОЛША НА СВЕТА ГОРА „ГРАБАРКА" СЕ ПРОВЕДЕ ПОКЛОННИЧЕСКО ШЕСТВИЕ НА ПРАВОСЛАВНАТА МЛАДЕЖ