presv bogoroditsa helmska sized

Холмската икона на Божията майка е едно от най-древните изображения на Пресвета Богородица. Нейната история е тясно свързана с историята на Холм, Холмския край и Подляската земя. Според преданието тя била нарисувана от св. евангелист Лука върху платно, залепено върху три кипарисови дъски.

Тази икона, както и много други, била предадена през X век от гърците в дар на киевския княз Владимир, след като той се покръстил и се оженил за византийската принцеса Анна.

На границата между XXI и век тя се намирала в построения за нея катедрален храм „Пресвета Богородица“ в Холм. През 1240-1241 г. холмската земя била завладяна от татарите. Като нямали възможност да дадат отпор на врага, защитниците се обърнали с молитва към Пресвета Богородица, занесли нейната Холмска икона при градските стени и я издигнали пред татарските войски.

Планината, на която се разполагал градът, се сторила на татарите твърде висока и непристъпна. Обзел ги страх и те се отказали от нападението. Само едно от последвалите след повече от двадесет години нападения на татарите срещу Холм (през 1261 г.) донесло на града големи разрушения. Именно тогава, най-вероятно, на иконата, върху лявото рамо на Пресвета Богородица се появила рана от сабя, а върху дясната ѝ ръка – следи от стрела. Преданието гласи, че извършилите това светотатство ослепели и лицата им останали завинаги изкривени от болка.

Дълги години иконата се намирала под развалините на града, след което я намерили и я върнали в църквата. През 1596 г. тя преминала в ръцете на униатите. По време на Хмелницкото въстание иконата за известно време се върнала в Православната църква, но крал Ян Казимир отново я взел от православните и през 1765 г. тя била коронована, както е католическият обичай.

През 1875 г. иконата завинаги се върнала в Православната църква, но вече през 1915 г., по време на Първата световна война, поради настъплението на немските войски тя била пренесена и скрита някъде в руската провинция, където никой не бил чувал за нея.

Наскоро тя била открита в музея в Луцк, Украйна.

Понастоящем иконата на Пресвета Богородица, намираща се в храма „Св. Йоан Богослов“ в Холм (на полски език Хелм), е копие на оригинала и е датирана от средата на XIX век. Празникът на Холмската икона на Божията майка се чества на 8/21 септември.