69553.p Всемирното Православие - ПРЕДСТОЯТЕЛЯТ НА АНТИОХИЙСКАТА ЦЪРКВА ИЗЛЕЗЕ С ОБРЪЩЕНИЕ ПО ПОВОД ТРАГИЧНИТЕ СЪБИТИЯ В СИРИЯ На 1 август 2012 г. представителят на Антиохийския патриарх при Московския и на цяла Русия патриарх, Филипополският архиепископ Нифон предаде в ОВЦС (Отдела за външно-църковни връзки - б.пр.) копие на обръщението на предстоятеля на Антиохийската православна църква във връзка с продължаващите кръвопролития в Сирия. Целият текст на обръщението, публикувано в сайта на прес-службата на ОВЦС, гласи:

 

Безброй много християни и мюсюлмани станаха жертви на насилието: болниците са пълни с ранени, и болката им е безгранична. Сирийците, независимо от тяхната религия, имат право да живеят с гордост и достойнство в своята страна. За последните петнадесет месеца ние дадохме много жертви, освен това голям брой сирийци бяха принудени да напуснат домовете си. Християните бяха принудени да бягат от градовете си, оставяйки всичко, а скъпите ни свещеници бяха принудени да изоставят църквите си.

Призоваваме всички сирийци към съгласие в името Божие и към единство в нашата любима Сирия – люлка на пророци и религии. Настоятелно призоваваме Организацията на обединените нации (ООН) да разбере възникналите проблеми в любимата ни страна, да прояви уважение към нея и да действа единомислено за постигането на мир и стабилност в Сирия.

Игнатий IV,
Патриарх Антиохийски и на целия Изток

Дамаск, 3 август 2012 г.