Шест души бяха убити, а 10 ранени При нападение срещу църква в Североизточна Нигерия на пети януари са били убити шестима души, а десет са били ранени, предаде Франс прес, като се позова на местния пастор.


"Аз ръководех молитвата. Нашите очи бяха затворени"... "когато няколко въоръжени мъже нахлуха в църквата и откриха огън по събралите се вярващи", разказа пастор Джон Джауро.

Свещеникът също е преживял лична трагедия като е изгубил своята съпруга при нападението в град Гомбе - столица на нигерийския щат.

За момента никой не е поел отговорност за атаката, но подозренията веднага паднаха върху ислямистката секта "Боко Харам", която води кампания на насилие.

Нападението бе извършено, след като президентът на Нигерия Гудлък Джонатан е въвел преди дни  извънредно положение в североизточната част на страната в опит да противодейства на засилващата се активност на ислямистката групировка "Боко харам". В региона патрулират тежко въоръжени войници и танкове.

Гомбе обаче не е сред щатите, където бе въведено извънредно положение, уточнява АП.

В отговор на предприетите от властите мерки, "Боко Харам" обяви, че дава срок от три дни на християните, които живеят в населената предимно с мюсюлмани северна част на Нигерия, да я напуснат. Три бомби бяха взривени в градове в североизточната част на страната в сряда вечерта.

"Боко Харам" се обявява за стриктно прилагане на ислямското право в цяла Нигерия. Мюсюлманите и християните от 160-милионното население на най-многолюдната държава в Африка на брой е почти равен.

По данни на Апсошиейтед прес, сектата е убила над 500 души миналата година