Св. Спиридон Тримитунтски

ръката на свети спиридонПрез месец август във Варшава пристигна делегация от о.Корфу, Гърция, която донесе със себе си дясната ръка на св. Спиридон Тримитунтски. Делегацията от Гръцката православна църква бе представена в лицето на Негово Високопреосвещенство Нектарий, митрополит на Керкира, Паксос и Диапонтийските острови. Мощите бяха внесени за поклонение в Митрополитския катедрален храм “Св. Мария Магдалина” в 21.00 ч., а високите гости бяха привествани от о. Антолий Шидловскии.

Свети Спиридон Тримитунтски

Свети Спиридон Тримитунтски се родил през III в. на о. Кипър. За него е известно, че е бил пастир, имал е жена и деца. Бил много състрадателен и обичал хората: всички свои средства дарявал на близки и непознати хора.

Заради благочестието му Господ го дарил с дар на чудотворство: той изцерявал смъртно болни и обсебени от бесове хора. За един беден човек светецът извършил чудо - превърнал змия в злато и го дал на бедняка, за да си плати дълговете пред лихваря.

Икона на св. Спиридон Чудотворец от манастир в Йерусалим

 

(Случаите са от сайта на Свето-Даниловския манастир в Москва, основан в края на XIII век от московския княз Даниил Александрович, станал известен впоследствие като Даниил Московски. Той е по-малкият син на св. Александър Невски.).

Ето само някои от тях:

Раката с дясната ръка на свети Спиридон Тримитунтски чудотворец, донесена от гръцкия остров Корфу с благословението на руския патриарх Кирил, ще бъде в катедралния храм на гр. Краснодар „Св. Екатерина” от 15 до 22 октомври. Достъпът до нея ще бъде денонощен, съобщава Патриархия.ru.

Делегацията от Гръцката православна църква, която съпровожда св. мощи, е оглавявана от Митрополита на Керкира, Пакс и Диапонтийските острови Нектарий.

На всеки 12 декември в Митрополитската катедрала „Св. Неделя” в столицата се събират вярващи, независимо дали св. Литургия е архиерейска, или е отслужена от храмовото духовенство, както беше на днешния празник.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре