_resize-e1454502674866 Всемирното Православие - ПРОГРАМА НА БОГОСЛУЖЕБНИТЕ ЧЕСТВАНИЯ НА НОВОКАНОНИЗИРАНИЯ И ПРОСИЯЛ В СВЯТОСТ СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ (ОБНОВЕНО)

25 ф е в р у а р и 2016 г.

~ Пристигане в София на делегацията на РПЦ, възглавявана от Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев), председател на Отдела за външни църковни взаимоотношения при Московската Патриаршия.

~18.30 ч. – Пристигане на руската делегация и посрещане на Българския патриарх Неофит в криптата на руския храм-подворие "Св. Николай Мирликийски" в София.

~ 18.40 ч. – Последна панихида – трисагий в памет на просиялия в святост новоканонизиран светец при гроба на св. Серафим Софийски Чудотворец в криптата на руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“, възглавена от Българския патриарх Неофит.

~ 19.00 ч. – Начало на тържествено литийно шествие от Руската църква до ПКСХП „Св. Александър Невски“, възглавено от Волоколамския митрополит Иларион, което пренася дарената от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил първа икона на новоканонизирания от Архиерейския събор на РПЦ Софийски светител Серафим Соболев.

~ 19.30 ч. – Посрещане на св. образ, пренесен от литийното шествие, от страна на Българския патриарх Неофит и архиереите на БПЦ-БП, и полагане на иконата върху св. Престол в олтара на "Св. Александър Невски".

~ 19.35 ч. – Начало на Всенощно бдение в ПКСХП „Св. Александър Невски“, възглавено от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, съпредседател на Комисията по канонизацията на Богучарския архиепископ Серафим Соболев.

26 ф е в р у а р и 2016 г.

~ 8.15 ч. – В ПКСХП „Св. Александър Невски“ тържествено се чете 118 псалом.

~ 8.20 ч. – Посрещане на делегацията на РПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски“.

~ 8.45 ч. – Посрещане на Българския патриарх Неофит.

~ 9.00 ч. – Българският патриарх Неофит дава начало на Великото славословие.

~ 9.05 ч. – Прославление на новоканонизирания за светец Богучарски архиепископ Серафим Соболев-Софийски Чудотворец.

~ 9.30 ч. – Патриаршеска св. божествена Литургия.

~ 18.00 ч. – Презентация на новата книга на Синодално издателство за св. Серафим Софийски Чудотворец в Дома на Москва.

~ 19.00 ч. – Празничен църковен концерт в старинния храм-базилика „Св. София-Премъдрост Божия“.

27 ф е в р у а р и 2016 г.

~ Отпътуване на делегацията на Московската Патриаршия за Москва.

***************

Възлюбени в Господа клирици, монашестващи и миряни, братя и сестри, нека се съберем заедно в благодарствена молитва към Господа, който ни удостои да бъдем съвременници на това забележително прославление, в което Бог и Неговият угодник св. Серафим Соболев Софийски Чудотворец събра две Поместни църкви и два вярващи православни народа! В обща почит, в общо поклонение, в общо свидетелство за спасителността на светото Православие и за реалността на Божието съществуване и Божията любов към нас!