П DSC02921 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦНа 25 февруари 2016 г. вечерта в центъра на София засвири гвардейската духова музика и небето се озари от празнични салюти в чест на един велик воин на духовната бран – воинът Христов св. архиепископ Серафим Соболев – Софийският Чудотворец (1881 г., гр. Рязан – 1950 г., гр. София). 

 

  ХХора, дошли от цяла България, се поздравяваха радостно с „Честит празник! Дочакахме канонизацията на скъпия дядо Владика!“ Народът отдавна го почита като светител и чудотворец, а сега вече и официално двете Православни църкви – Руската и Българската, потвърдиха светостта му след многогодишно задълбочено проучване на духовното дело, народната почит и благодатната му помощ приживе и след неговата кончина.

    Принуден, като много руски духовници и интелектуалци, да напусне родната Русия след трагичните събития в нея, последвали болшевишката революцията от 1917 г., с последно майчино благословение и след пророчеството на стареца Аарон, че ще попадне в „малка хубава страна“, младият архимандрит Серафим заедно с брат си йеромонах Сергий пристига през 1921 г. в нашата хубава България, която той обиква като своя втора родина.

    През близо 30-годишното му всеотдайно служение в Руската църква "Св. Николай Чудотворец" в София той, като добър пастир на словесните овце, придобива много духовни чеда – руснаци и българи, и както се пее в тропара му: „винаги разпалван от божествена ревност стана стълб на Православието и със своето благочестие приведе мнозина към Христос“.

    След като на 25 февруари вечерта Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и ръководителят на делегацията на РПЦ Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев), заедно с предстоятеля на Руския храм-подворие архим. Филип, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и други български и руски духовници отслужиха последната панихида пред саркофага на св. Серафим в криптата на Руската църква, към патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ пое многобройно радостно литийно шествие, предвождано от гвардейската духова музика. Най-големият български храм едва побра дошлите за всенощното бдение християни, между които и представители на българската и руската държавност.

    На другия ден, 26 февруари, тържествата продължиха със св. божествена Литургия, оглавена от Българския патриарх Неофит, с когото съслужиха Негово Високопреосвещенство Волоколамски митрополит Иларион, Сливенски митрополит Йоаникий, Видински митрополит Дометиан, Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивски митрополит Николай, Доростолски митрополит Амвросий, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум, Техни Преосвещенства Маркианополски еп. Константин, Адрианополски еп. Евлогий, Велички еп. Сионий, Траянополски еп. Киприан, Браницки еп. Григорий, Знеполски еп. Арсений, Белоградчишки еп. Поликарп, архим. Дионисий – председател на ЦН на патриаршеския храм, архим. Герасим – гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-БП, игуменът на Московския Свето-Даниловски ставропигиален мъжки манастир архим. Алексий (Поликарпов), игуменът на Московския Високопетровски ставропигиален мъжки манастир архим. Пьотър (Еремеев), архим. Филип (Василцев) - предстоятел на Руския храм-подворие на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх в София, архим. Теоктист – представител на Българския патриарх при Московския и на цяла Русия патриарх в Москва, протойерей Владимир Воробьов - ректор на Православния Свето-Тихоновски хуманитарен университет, протойерей Владислав Ципин - професор от Московската духовна академия, протойерей Игор Якимчук - секретар на ОВЦВ на РПЦ по междуправославните отношения, прот. Андрей Бойцов - предстоятел на Руското патриаршеско подворие в гр. Бари (Италия), и още множество архимандрити, йеромонаси, свещеници, протодякони, архидякон и дякони на РПЦ и БПЦ, йеродякон Юстин Зографски – автор на тропарите и кондака на светител Серафим.

    Преди да прозвучи „Благословено е царството на Отца, и Сина, и Светия Дух“, гл. секретар на св. Синод архим. Герасим извести от амвона Патриаршеското и Синодално послание по повод прославлението на новоканонизирания св. Серафим Софийски Чудотворец.

   Хорът изпя с трепет тропара на близкия на сърцата ни светител, молитвата към когото никога не остава нечута. Неслучайно на смъртния си одър светият Владика Серафим беше казал на опечалените си духовни чеда: „Идвайте при мен не само като при роден баща, но и като при родна майка“. Насърчил ги да му пишат писма и да ги оставят на гроба му, а той, ако придобие дръзновение пред Господа, винаги ще им помага. Оттогава гробницата му в криптата на Руската църква "Св. Николай" в София е непресъхващ извор на чудеса.

    Патриарх Неофит прочете молитвата към св. Серафим Софийски, когото чувстваме толкова близък, че отдън душа изливаме пред него скърбите и радостите си:

    "О, предивни Чудотворче, светителю отче Серафиме! Ти, още докато си бил сред нас, си казал на верните: „Ако получа дръзновение пред Господа, няма да ви оставя сираци”. Затова, помнейки твоите думи и делата ти на милосърдие във временния ти живот, с любов падаме пред теб и усърдно просим: моли се непрестанно пред престола на Царя на славата за всички нас, ближни и далечни, свои и чужди, немощни и грешни, и които с любов те почитат.

   Ти от детство си просветен с Божията благодат, а в юношеството, придобил съвършен ум, младежите и девойките си поучавал на мъдрост. Достигайки зряла възраст, си се показал усърден извършител на божествените добродетели. Затова и нас утвърди в благоугаждането на Бога и като добър пастир, който изрядно е пасъл Христовите овци, упъти ни в пътя на покаянието. Като светилник на истинската Светлина, просвети и ни запази от заблужденията и съблазните на този свят, и като дивен чудотворец, не преставай да показваш своята милост към всички, които с любов прибягват към тебе.

   Добри пастирю, не оставяй своето паство в Българската и Руската страна и другаде. Бъди бърз помощник на тези, които те призовават от всички краища на света, за да се прослави неизказаното милосърдие на Пастиреначалника и Господ наш Иисус Христос, Който е винаги прославян и Комуто се покланяме заедно с безначалния Негов Отец и Всесветия, и благ, и животворящ Негов Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин!"

    По време на св. Литургия от олтара беше изнесена иконата на св. Серафим, на която той е като жив, и беше поставена в центъра на храма, богато украсена с цветя. По-късно патриархът благослови кръстообразно с нея присъстващите.

   През дългата богослужба многобройният народ, в по-голямата си част правостоящ, стоеше притихнал – благият светител Серафим Софийски Чудотворец присъстваше невидимо и от небесата благославяше духовните си чеда.

   Честванията продължиха следобед от 18 ч. в Дома на Москва, където се състоя презентацията на новата книга на Синодално издателство за св. Серафим Софийски Чудотворец – житие, аскетически поучения и проповеди. От 19 ч. се проведе празничен църковен концерт в старинния храм-базилика „Св. София-Премъдрост Божия“, по време на който многократно бяха изпълнявани тропара и кондака на светителя. Хорът на софийските свещеници изпълни и забележителна творба по написания от св. Серафим акатист на св. Иван Рилски Чудотворец, наричан от него "слава и красота на Българската църква". 

–––––––

      СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ЧУДЕСАТА И БЛАГОДАТНАТА ПОМОЩ НА СВ. АРХИЕПИСКОП СЕРАФИМ (СОБОЛЕВ)

   Действителните случаи са  от книгата на Андрей Кострюков „Жизнеописание на архиепископ Серафим (Соболев), издание на Руското подворие в София; Синодално издателство на БПЦ, 2011 г.)

     Кръсти се и пости!“

   Известно е, че гробът на Владика Серафим особено много се посещава от студенти и ученици, които му се молят да си вземат успешно изпитите. Те получават дивна помощ, която се проявява не само на изпитите, но и благоприятно се отразява в техните души.  

   Един студент-медик във II курс често посещавал криптата и молел Владика Серафим за успех в изпитите си. Студентът произлизал от атеистично семейство и дори не бил кръстен. Веднъж той пак се молел там и като свършил коленопреклонната си молитва, целунал мраморния саркофаг и станал. Изведнъж…вижда архиепископ Серафим пред себе си, като жив. Владиката го благословил и казал: „Кръсти се и пости!“ След това изчезнал. Студентът бил потресен от дън душа. Веднага извикал от провинцията леля си, която била вярваща, и я помолил да му стане кръстница. Кръстили го в църквицата „Св. великомъченик Пантелеймон“ в Дома за престарели хора в кв. „Княжево“.  

   След това забележително събитие студентът казвал на всички, че дори да го подложат на мъчение до смърт, няма да успеят да поклатят вярата му в съществуващия задгробен живот.

     Избавление от бесовски „религии“

        Близък приятел на моята сестра изучаваше много източни религии и философия. Стигна дотам, че получаваше от бесовете някакви „дарования“ в тази област. Самият той, разбира се, нямаше представа кой стои зад това. Най-печалното беше, че покрай него се учеха група млади хора, над които той имаше голямо влияние, а в действителност чрез него действаха бесове. За нещастие, сестра ми също попадна под негово влияние, но слава Богу, тя беше кръстена и това й помогна да скъса с тях.

   Когато в живота ми се появи Владика Серафим и изпитах дивната му помощ, започнах да му се моля да вразуми нещастния млад човек и да го доведе в православната вяра. Наистина Владиката извърши чудо и избави този човек от бесовска власт. Той неочаквано повярва, кръсти се и си взе изпитите в Богословския факултет.

     Изцеление от рак на кожата

      Разказ на Ю.М. от София

    Преди около три години на кожата на гърба ми се появи тъмно петно с размер на 20-стотинкова монета. През юли 1998 г. то започна да се увеличава. Консултирах се с дерматолог, който ми препоръча да се оперирам.

   След операцията ми направиха изследвания. Имаше две консултации – в Медицинския университет в град Варна и в Националния онкологичен център в София. Поставиха различни диагнози, едната от които беше рак на кожата – злокачествен меланом.

   Благодарение на съдействието на управителя на фирмата, в която работя, успях да замина в Германия за консултация и по-нататъшно лечение. В деня на полета за Мюнхен посетих гроба на Владика Серафим в Руската църква и от все сърце го помолих да изпроси за мене от нашия небесен Отец спасение от опасната болест, след което написах молбата си и на листче. В Германия потвърдиха лошата диагноза и ми направиха втора операция.

    Една вечер, след всичко това, ми се присъни, че отново се намирам пред гроба на Владика Серафим и смирено го моля за помощ. И изведнъж нещо зашумя, повдигнах глава от мраморната плоча на гроба и погледнах нагоре към кръста. Вдясно от него, наклонен към мене, стоеше Владика Серафим с белите си коси и бялата брада.

-      - Нищо лошо няма да ти се случи, Юлияне! – каза той. – Време е да се успокоиш и да помислиш за семейството си! Ти си здрав!

   След тези думи той се обърна и сякаш изчезна зад зеленината около кръста. Събудих се развълнуван и радостен и повече не можах да заспя до сутринта.

    Благодаря на Владика Серафим, че чу моите молитви, успокои душата ми и ме измоли!


     Величаем те, светителю, отче наш Серафиме, и почитаме твоята свята памет, защото ти се молиш за нас на Христос, нашия Бог.

Още за Св. Серафим Софийски Чудотворец, архиепископ Богучарски, може да прочетете в специалната ни рубрика.

IMG_8969 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

 Пред Руската църква вечерта на 25 февруари 2016 г. 

IMG_8949 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

 Иконата на св. Серафим Софийски Чудотворец

IMG_8954 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

 Портретът на св. Владика Серафим (Соболев)

IMG_8972 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

 Литийното шествие 

IMG_8978 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

 Гвардейската духова музика начело

IMG_8975 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

 Литийното шествие 

IMG_8980 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

 Дългата редица духовници

DSC02848 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

         

           Патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" на 26 февруари 2016 г. сутринта

DSC02855 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

          Началото на празничното богослужение за прослава на св. Серафим Софийски Чудотворец

DSC02859 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC02867 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC02868 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC02870 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC02871 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC02905 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC02927 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC02928 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC02931 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC02937 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

 DSC02952 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC02956 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC02975 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC02981 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC02985 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC02991 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC02999 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03005 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03009 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03014 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03020 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03036 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03039 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03040 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03068 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

IMG_8990 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03075 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03077 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03095 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03111 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03115 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03126 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03129 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03131 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03141 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03142 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03148 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03149 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03151 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03158 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03168 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

IMG_8992 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03169 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

IMG_8995 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03180 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

DSC03185 Всемирното Православие - ПРОСЛАВАТА НА СВ. СЕРАФИМ – СОФИЙСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ