Лимасолски митрополит Атанасий

lemesou1-300x273 Всемирното Православие - Лимасолски митрополит Атанасий

Спомням си един разказ от „Патерика“. В някакъв манастир имало много отци и един обикновен човек, на когото монасите не обръщали внимание и го държали при себе си да носи дърва за печката, т.е. в лятната кухня. Смятали го за презрян и отхвърлен и дори не го постригали за монах. Носел някакви вехти дрехи и го държали по милост. Беднякът работел и в храма, когато имало служба, но и в лятната кухня също слагал дърва, за да не загасне огънят, и бил постоянно изцапан със сажди, мръсен, презрян и никой не му обръщал внимание.

images?q=tbn:ANd9GcR-tV0t5ejQ-XZZdh3CByyQ8cR4Toyb8pF69A&usqp=CAU Всемирното Православие - Лимасолски митрополит АтанасийПри мен идват много хора, хиляди. Изповядват се, беседваме на духовни теми. Има случаи, когато хората нищо не могат да направят – за съжаление, те живеят по такъв начин, в такива условия и с такава нагласа, че тях ги чака неминуема гибел.

Но, за съжаление или за щастие, ние не можем да им кажем това, защото Христос не ни го позволява.

Нашият разум ни казва, че тях ги чака гибел.

Но вярата казва, че за Бога всичко е възможно.

images.jpg.7ba12f1be64a11ba117c58c16c2e332f Всемирното Православие - Лимасолски митрополит АтанасийИзкоренявайте от себе си егоизма, любовта към удоволствията и сребролюбието, защото те, както и всички страсти, ни отдалечават от любовта, отвръщат ни от Бога.

Има три големи изкушения, по същността си те представляват някаква страст. Първата страст, егоизмът, е когато човек обича безусловно себе си и се смята за център на всичко, над всички, за единствен и неповторим. Ето какви са основните признаци на тази страст.

ca91ecabd6ef57ec008fde70e09d8f8f Всемирното Православие - Лимасолски митрополит Атанасий – Моят път в монашеството беше предшестван от запознанството ми със стареца Паисий. Бях вече студент в Богословския факултет на Солунския университет. Това се случи при една от нашите първи срещи, именно вечерта, когато за първи път бях останал заедно с него в каливата му.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре