ЙЕРОМОНАХ СЕРАФИМ (РОУЗ) - ТВОРЧЕСТВО

rouz Всемирното Православие - ЙЕРОМОНАХ СЕРАФИМ (РОУЗ) - ТВОРЧЕСТВОВъпрос: Ако демоните се появяват като ангели и казват неща, които ангелите биха казали, тогава как да бъде различено кое е истина?

0тговор: Това е един много добър въпрос. Вие трябва да смирите себе си; трябва да търсите Божията истина, а не „преживяванията“. Разбира се, аз бих ви казал да станете православен християнин и така ще откриете цялата дисциплина на воденето на християнски живот. Това помага, макар и да не ви гарантира, че като православен християнин не може да бъдете измамен.

sr1 Всемирното Православие - ЙЕРОМОНАХ СЕРАФИМ (РОУЗ) - ТВОРЧЕСТВО

 Помнете вашите наставници,

които са ви проповядвали словото Божие,

и, като имате пред очи

свършека на техния живот,

подражавайте на вярата им  (Евр. 13: 7-9)  

Никога не са се появявали най-много лъжеучители както в нашия нещастен XX в., толкова богат на технически безделия и толкова беден на дух и мисъл. Сега всяко осмислено мнение, даже най-безумното, даже най-отричаното от всички цивилизовани хора, се превръща в идеология и има свой “учител“. Някои “учители“ идват и предлагат “духовна сила“, и извършат лъжовни чудеса, като например окултистите и  “харизматиците“ (т.е петдесятниците); но повечето съвременни  учители не са способни да предложат нещо по-добро от недобре сготвено ястие от идеи, взети от библиотеката, или от някакъв случаен самозван “мъдрец“, знаещ повечко за древните, само защото живее в днешните “просветени“ времена. В резултат на това, съществуват хиляди различни философски направления, а в “християнството“ – хиляди секти. Как да намерим във нашето време истината, ако въобще е възможно да я намерим в нашата объркана действителност?

о. Серафим РоузВсякакъв опит да се представи в един текст личността на йеромонах Серафим Роуз е предварително обречен на неуспех. Защото не е възможно чрез биографично описание (тук), нито чрез анализ на тематиката на богословските му съчинения да се разкрие в цялост висотата на неговото православно подвижничество, нито пастирското му служение, а най-вече и богословските достойнства на неговата мисъл, в които прозира неизмерима любов към Господ Иисус Христос, към Светата православна църква и нейното спасително учение.

pseraphimrose-privire Всемирното Православие - ЙЕРОМОНАХ СЕРАФИМ (РОУЗ) - ТВОРЧЕСТВОЙеромонах Серафим (Роуз) (12.08.1934 – 02.09.1982 г.) е роден в курортния град Сан Диего (Южна Калифорния, близо до Холивуд и Дисниленд) в американско протестанстко семейство. Светското му име е Юджийн (Евгений) Денис Роуз. Още като младеж го занимава въпросът за смисъла на битието. В търсене на истината той минава през участие в бунтарски младежки протести и много изкушения, запознава се практически с всички религии, за да стигне до Православието и сърцето му да намери жадувания покой.

 mihail_pomazanskij Всемирното Православие - ЙЕРОМОНАХ СЕРАФИМ (РОУЗ) - ТВОРЧЕСТВОМихаил Помазански e уникален сред православните богослови на XX в. На деветдесет години той още пишеше богословски съчинения, но което е по-важно – той се е формирал като богослов не в онзи тип теологични школи, които в определена степен отразяват богословските съмнения и разделения на съвременното православие, а в руската дореволюционна духовна академия, в онова време, когато православието е било единно в духа си, когато е било здраво вкоренено в столетните традиции и не е страдало, както често става в наши дни с православната богословска литература, от криза на идентичността.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре