188069.p Всемирното Православие - ПАТРИАРХ ИЛИЯ II: «НИЕ ИЗГРАЖДАМЕ ТОЗИ ХРАМ НЕ САМО НА ЗЕМЯТА, НО И В СЪРЦЕТО СИ»В Грузия молитвено отбелязаха 25-годишнината от пребиваването в страната на копието на иконата на Иверската Божия Майка, направено в един от манастирите на Света Гора по личната молба на Предстоятеля на Грузинската църква.

През 2015 г., когато на планината Махата в Тбилиси бъде достроен храмът в чест на Иверската икона на Божията Майка, светата икона ще бъде пренесена тук, а сега тя се намира в Сионската катедрала в Тбилиси.

 

На 9 октомври 2014 г. иконата беше пренесена за един ден в строящия се на планината Махата манастирски комплекс, където Святейшият Патриарх Илия проведе празничното богослужение, съобщава ТК «МИР 24».

Храмът едва побра всички желаещи, близо хиляда души. Сред тях -  членове на грузинското правителство, високопоставени служители и обикновени граждани.

„Благодарим на Бога за тази благодат. Грузинският народ върви напред, ярък пример за това е строящата се катедрала на Пресвета Богородица, който ще стане обител за чудотворното копие на иконата на Иверската Божия Майка. Ние изграждаме този храм не само на земята, но и в сърцето си“, - каза в словото си Католикос-Патриархът на цяла Грузия Илия II.

Катедралата се строи с помощта на световноизвестния оперен певец Паата Бурчуладзе. Наскоро той разказа в свое интервю, че от самото начало молел свои заможни приятели да благотворят за изграждането на храма, но делото не вървяло, докато Патриарх Илия не благословил целият народ да даде пожертвование в размер на 1 лари месечно (88 стотинки, по днешен курс – б.пр.), казвайки: трябва всички да поканим Пресвета Богородица!

И от този момент строителството на катедралата, както и на целия манастирски комплекс се ускорило.

По време на изграждането на храма всеки човек можел, идвайки на строителната площадка, да вземе камъче, да напише върху него имената – своето и на близките си, или имената на всичко онези, за които би искал да се помоли, и да остави тези камъчета в основите на катедралата. Целият народ дошъл, близо половин милион души, разказват очевидци.

 

188066.p Всемирното Православие - ПАТРИАРХ ИЛИЯ II: «НИЕ ИЗГРАЖДАМЕ ТОЗИ ХРАМ НЕ САМО НА ЗЕМЯТА, НО И В СЪРЦЕТО СИ»

 

 

 

 

 

 

 

 

188061.p Всемирното Православие - ПАТРИАРХ ИЛИЯ II: «НИЕ ИЗГРАЖДАМЕ ТОЗИ ХРАМ НЕ САМО НА ЗЕМЯТА, НО И В СЪРЦЕТО СИ»

 

 

 

 

 

 

 


188062.p Всемирното Православие - ПАТРИАРХ ИЛИЯ II: «НИЕ ИЗГРАЖДАМЕ ТОЗИ ХРАМ НЕ САМО НА ЗЕМЯТА, НО И В СЪРЦЕТО СИ»

 

 

 

 

 

 

 

 

188064.p Всемирното Православие - ПАТРИАРХ ИЛИЯ II: «НИЕ ИЗГРАЖДАМЕ ТОЗИ ХРАМ НЕ САМО НА ЗЕМЯТА, НО И В СЪРЦЕТО СИ»

 

 

 

 

 

 

 

 

188070.p Всемирното Православие - ПАТРИАРХ ИЛИЯ II: «НИЕ ИЗГРАЖДАМЕ ТОЗИ ХРАМ НЕ САМО НА ЗЕМЯТА, НО И В СЪРЦЕТО СИ»

 

 

 

 

 

 

 

 

Сн.: www.interpressnews.ge