212088.b Всемирното Православие - ПАТРИАРХ ИЛИЯ II: НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪМНЯВАМЕ, КОГАТО МОЛИМ ГОСПОДАПо време на неделната проповед Грузинският патриарх Илия II се обърна със слово към паството: «В името на Отца и Сина и Свети Дух. C нас е Бог! Времената се менят и ние се променяме заедно с тях. Сега времето е поразително. Прави се преоценка на всичко – ценности, добродетели, добро и зло. Всичко се променя.

 

Това, което по-рано нашите предци са смятали за зло, грях, днес се стараят да го разпространяват. Тази нечистота и злоба. И ето, по това време на промяна човек трябва да запази ясен разсъдък. Реката тече, и често ни се налага да плуваме срещу течението.

Днес искам да поговорим за нашите младежи. Много често младежите се отчайват. Те се явяват на изпити и често се случва талантлив човек да не може да влезе във висше учебно заведение, а някой, който е с по-скромни възможности, влиза. Не трябва да губим надежда. Този живот е многолик и многостранен. Не е задължително човек да завърши висше учебно заведение. Главен учител на човека е самият той. Има много професии и жизнени пътища. Ето защо, ако не сте успели на едно място, или да влезете в едно учебно заведение, ще постъпите в друго, трето, десето....

Опитайте се да се занимавате с физически труд, опитайте да поработите в селското стопанство.

И Господ непременно ще ви изпрати благодатна помощ и успех. Но аз искам да помоля всички вас – избягвайте наркотиците, избягвайте пиянството, избягвайте злите дела, и Господ непременно ще оправдае вашите надежди и ще ви помогне. Когато молите Бога за помощ, не трябва да имате никакви съмнения. Когато човек се съмнява, тогава той не получава исканото и молбата му не се изпълнява.

Затова не трябва да се съмняваме, когато молим Господ. Той казва: «Искайте, и ще ви се даде». Молете с радост, с любов, с вяра и Господ ще ви даде исканото, ако е за ваше добро. «Търсете, и ще намерите; тропайте, и ще ви се отвори».

Господ да ви даде сила! Господ да ви даде мъдрост! Знаете, че в Библията е написано: "Начало на премъдростта е страхът Господен." Да ви помогне Господ и да ви открие пътя.

«Посочи ми, Господи, пътя, по който да вървя». Кръстът нека да ви пази! Да ви благослови Господ!

Искам да каже, че имаме талантливи младежи, но този талант трябва да се изяви. Господ да ви даде сили да се прояви този талант, даден ви от Господа. С нас е Бог! Господ да ви благослови, да ви укрепи, да ви умножи, да ви изпрати благодатта на Светия Дух! Амин!»