141628.b.jpg?0 Всемирното Православие - ФИЛМ ЗА СТАРЕЦА ГАВРИИЛ (УРГЕБАДЗЕ), С ПРЕВОД НА БЪЛГАРСКИ (ОБНОВЕНО)Старецът Гавриил за Грузия е това, което за Гърция е старецът Паисий Светогорец!

На 21 декември 2012 г. на специално заседание на Синода на Грузинската православна църква е решен въпросът за канонизацията на йеромонах Гавриил Ургебадзе (1929-1995 г.). Това става в невероятно кратък срок след кончината му – след 17 години!

 

Наричали стареца „голямата любов на ХХ век”. На гърдите си той често слагал табелка с надпис „Човек без любов е като стомна без дъно”.


Архимандрит Гавриил проповядвал Христовата любов:


«Любовта е над всички канони и устави. Ако мразиш дори един човек, ти ставаш отвратителен пред Бога. Трябва да обичаме всички. Ако пък не можеш, поне желай доброто на всеки. В последните времена хората ще се спасяват с любов, смирение и доброта. Добротата ще отвори вратата на Рая, смирението ще ни въведе вътре в него, а любовта ще ни приближи до Бога».

 

Из поученията на Стареца

Който се научи да обича, ще бъде щастлив. Само не мислете, че любовта е вроден талант. Човек може да се научи да обича, и ние сме длъжни да направим това.

Без жертви в името Господне и ближния нищо няма да бъде както трябва в духовния живот. Без жертви няма да се научиш да обичаш.

Бог не приема празните слова. Бог обича това, което се върши на дело. Добрите дела – това е всъщност любовта.

Живей така, че не само Бог да те обича, но и хората – няма нищо по-голямо от това.

 

Завещанието на архимандрит Гавриил

Слава на Христа Бога!

От Светейшия и Блаженейши Католикос-Патриарх на цяла Грузия Илия II изпросвам прошка и благословение. На целия свещенически и иночески чин оставям своето благословение и прощение-примирение. Бог е Любов, но макар че много се постарах, не можах да достигна любовта към Бога и ближния, според Господните заповеди. В любовта се заключава цялото придобиване на човека на Царството Небесно в този видим свят и унаследяването на Вечността (Вечния Живот). Погребете ме без ковчег, в мантия. Бъдете добри и смирени; в смирението ни ще си спомни за нас Господ, защото смирението дава благодат. Към всеки роден от Бога човек се отнасяйте със смирение, доброта и любов. Ще отнеса със себе си любовта към всички – и към православния, и към всеки роден от Бога човек. Целта на живота и целия този видим свят е придобиването на Царството Божие, приближаването до Бога и наследяването на Вечния Живот. Това и пожелавам на всички вас. Оставям ви с моето благословение, да не изгуби никой великата Божия милост и всички да се удостоят с придобиване на Царството. Няма човек, който да живее и да не съгреши. Самият аз съм велик грешник, всячески недостоен и много немощен. От цялата си любов моля всички вас: когато минавате край гроба ми, измолете прошка за мен, грешния. Прах бях, в прахта се и връщам.

Молитвата на Стареца Гавриил


Господи, моля Те, чуй ни от небесата, погледни към нас, дай ни Твоята милост, прости ни с мир, за да ходим по Твоите пътища, да изпълняваме Твоите заповеди и да се отричаме от злото. Научи ни, Господи, да Ти се молим и да изпълняваме Твоя свят закон, за да стане сърцето ни предано на Тебе и всички да живеем по светия Твой закон.

(Източник: Православие.Ru)


 

Светите мощи на стареца Гавриил Ургебадзе  бяха открити на 22 февруари 2014 г., а на 24 февруари тялото на светеца  бе пренесено в Тбилиси, в катедралния храм „Света Троица”.

Филма за великия старец и чудотворец отец Гавриил (Ургебадзе), блажения Христа ради юродив, на режисьора Константин Голенчик, в превод на български език от г-жа Десислава Шаркова, можете да гледате на видеоканала на Всемирното православие тук.