img_2262 Всемирното Православие - ПУБЛИКУВАНИ БЯХА РЕШЕНИЯТА НА АРХИЕРЕЙСКИЯ СЪБОР НА СРЪБСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

Архиерейският събор на Сръбската православна църква (Белград, 28 април – 10 май 2018 г.) взе единодушно решение за канонизирането на трима православни християни сърби, убити мъченически от албанците заради вярата си – Григорий Печки, Василий Печки и Босилка Раичич и други пострадали с тях.

Младият Григорий Печки (XVII–XVIII в.) се подвизавал в манастира на Печката патриаршия. Той бил убит мъченически, след като отказал да приеме мюсюлманската вяра. На мястото, където християните тайно го погребали, започнали да стават чудеса, затова по-късно там бил издигнат малък храм. В средата на ХХ в. властите решили да строят на това място, затова разрушили църквата. В нейните руини било открито нетленното тяло на мъченика. Установено е паметта му да се отбелязва на 22 януари.

Василий Печки (XVII в.) работел като хлебар в гр. Печ. Когато албанците откраднали младата му красива дъщеря, той решил да се бори за нейната чест и помолил да си остане християнка. Но албанците жестоко го били с ятаган и го оставили да умре. Мястото на неговото погребение започнало да се почита от православните, които издигнали църква, но турците скоро след това я разрушили, а по време на войната в Косово и Метохия (1999 г.) мястото било напълно заличено. Паметта му ще се чества на 29 април.

Босилка Раичич (XVIII в.) била на 17 години, когато албанците я отвлекли. Тя категорично отказала да се омъжи за албанец, да смени вярата си. Младата християнка издържала с Божията помощ всички мъчения. След това я извели от селото и нарязали на парчета тялото ѝ, а на роднините ѝ забранили да я погребат. Народът нарекъл мястото на нейната кончина „Гробът на девойката“, а отскоро в Печкия манастир има стенопис с нейното изображение. Паметта ѝ ще се чества на 13 октомври.

Съборът избра нови архиереи и прие решение да започне подготовка за тържественото отбелязване на 800-годишнината от автокефалията на Сръбската православна църква през 2019 и 2020 г. В рамките на това събитие беше решено да се отбележи и 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия.