B8nat5_5bc61fea163784_55633160-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ ЗАЯВИ, ЧE МАКЕДОНСКИЯТ РАЗКОЛ Е В КОМПЕТЕНЦИИТЕ НА СРЪБСКАТА ЦЪРКВАПо данни на средствата за масова информация, Вселенският патриарх Вартоломей смята, че решаването на проблемите на църковния разкол в Македония е в компетенциите на Сръбската православна църква.

Патриарх Вартоломей не възнамерява да предоставя автокефалия на неканоничната Македонска Църква. За това съобщава информационна агенция Romfea, позовавайки се на македонски медии.

По данни на църковни източници, във Вселенската Патриаршия са отговорили на писмо от непризнатата Македонска Църква, в което разколниците молят да ми се даде статут на автокефалия. Патриарх Вартоломей е заявил, че решението на този въпрос е от компетенцията на Предстоятеля на Сръбската православна църква патриарх Ириней. В отговора на Фенер се казва, че „този район не влиза в юрисдикцията на Вселенската патриаршия, а се намира под юрисдикцията на Сръбската православна църква“. В писмото се посочва още, че не съществуват никакви паралели между искането на неканоничната Македонска Църква и ситуацията в Украйна.

В същото време в Сръбската православна църква не са съгласни с решенията на Вселенската Патриаршия за Украйна.

Както съобщи Съюзът на православните журналисти в Украйна, Предстоятелят на Сръбската Църква патриарх Ириней, излязъл преди време с критика по повод решенията на патриарх Вартоломей, е осъдил решението на Фенер да предостави автокефалия на разколническите църкви УПЦ КП (Украинска православна църква – Киевска Патриаршия) и УАПЦ (Украинска автокефална православна църква).

 

На снимката: Сръбският патриарх Ириней и Вселенският патриарх Вартоломей