dHbxD0_5be9a4638433a6_53613362-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - СРЪБСКАТА ЦЪРКВА ПРИЗОВА ВЪПРОСЪТ ЗА АВТОКЕФАЛИЯТА ДА БЪДЕ РАЗГЛЕДАН НА ВСЕПРАВОСЛАВЕН СЪБОРВъпросът за автокефалията трябва да се обсъди от всички поместни Църкви, за да може в бъдеще да бъдат избегнати изкушенията, през които сега преминава Православието, заявиха от Сръбската църква.

Архиерейският събор на Сръбската православна църква призова да бъде свикан Всеправославен събор, за да се разгледа на него въпросът за автокефалията. Това се казва в специалното заявление Позиция на Сръбската православна църква относно църковната криза в Украйна след последните решения на Вселенската Патриаршия“, публикувана на 12 ноември на сайта на Сръбската църква.

Съборът предлага на Вселенската Патриаршия и на всички останали поместни автокефални Православни църкви колкото може по-скоро да бъде разгледан въпросът за автокефалията и православната диаспора на Всеправославен събор, за да се потвърди и укрепи съборността и единството на Православната църква, и в бъдеще да бъдат избягвани изкушенията, през които сега преминава светото Православие“, се казва в документа.

В заявлението се отбелязва също, че Сръбската църква разглежда като незадължително решението на Вселенската Патриаршия за реабилитацията на Филарет Денисенко и Макарий Малетич. Съборът на Сръбската църква не признава тези лица и техните последователи за епископи и клирици и, следователно, няма да встъпи в литургическо и канонично общение с тях и с техните поддръжници“, е казано в документа. Освен това тази позиция на Събора е била оповестена на всички поместни Православни църкви.

 

На снимката: Участниците в Архиерейския събор на Сръбската православна църква

 Oще по темата тук и в нашата рубрика тук.