dst_3074_______________ Всемирното Православие - ЗАГРЕБСКО-ЛЮБЛЯНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЙ Е НОВИЯТ ПАТРИАРХ НА СРЪБСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА (3)Светият архиерейски събор на Сръбската православна църква избра днес за нов патриарх Загребско-Люблянския митрополит Порфирий.

Изборът се състоя на 18 февруари в църквата Св. Сава" в Белград. След избора бе отслужен благодарствен молебен и бе изпято многолетствие за новия предстоятел на Сръбската православна църква.

Загребско-Люблянският митрополит Порфирий е чест гост на Българската православна църква, като е взимал участие в конференциите на международната мрежа за изучаване на религиите и деструктивните култове.

Биография на Сръбския патриарх Порфирий

Новоизбраният Печки архиепископ, Белградско-Карловачки митрополит и Сръбски патриарх Порфирий е роден на 22 юли 1961 г. в Бечей. Кръстен е с името Првослав. Основното си образование е завършил в Чуруг, а гимназия в Нови Сад. Приема монашество в манастира Високи Дечани през 1985 г., като е воден под мантия от йеромонах Ириней Булович.

През 1986 г. е завършил Православния богословски факултет в Белград. Същата година е ръкоположен за йеродякон от Сръбския патриарх Павле. От 1986 до 1990 г. е на следдипломна квалификация в Атина. Ръкоположен е за йеромонах от Бачкия епископ Ириней. През 1990 г. с благословението на Бачкия епископ Ириней отива в манастира Свети Архангели” в Ковиль, където създава монашеско братство, развива манастира и укрепва духовно много млади хора. Полага големи усилия за създаването за ресоциализацията на жертвите на разрушителни религиозни секти и култове

Светият архиерейски събор на Сръбската православна Църква в Белград избира архим. Порфирий за Егарски епископ на 1 май 1999 г. През 2004 г. успешно защитава докторска дисертация в Богословския факултет на Атинския университет на тема Възможностите за познаване на Бога според апостол Павел по тълкованието на свети Йоан Златоуст”. Митрополит Порфирий владее гръцки, английски, руски и немски езици.

Избран е и интронизиран за Загребско-Люблянски митрополит на 13 юли 2014 г.