DSCN7066 Всемирното Православие - ИСТОРИЯТА НЕ ОСТАРЯВА КАТО ПРИМЕР   Поредно поклонническо пътуване направи Младежкият православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски”. С две буса децата  посетиха възрожденски град Калофер, придружавани от преподавателките по вероучение, хорови песнопения и журналистика, както и от няколко майки.


Снимка: Децата от "Чисти сърца" в Калоферското неделно училище

Вълнуващо и възпитателно бе да посетят Националния исторически музей „Христо Ботев”. В експозиционната зала  най-малките дечица за първи път се срещнаха и получиха първи знания за гениалния български поет и революционер Христо Ботев, а по-големите си припомниха някои факти и събития от неговия живот.

Впечатлява прозорливостта на родителите  Иванка и Ботьо, които всичко мило и драго са дали, за да възпитат правилно и да образоват добре децата си – Христо Ботев и братята му Стефан, Кирил и Боян. И това е било преди повече от 160 години, години на робство и немотия!

 

В къщата музей децата видяха и оригиналните експонати чакрък и шевна машина, с които майката помагала за  изхранване на семейството. Бащата Ботьо Петков, като виден възрожденски учител, книжовник и преводач, оказва изключително влияние върху сина си Христо да стане гениален поет и революционер. В много снимки, документи, макети и вещи в музея на Ботев може да се проследи героичното минало не само на родното му място, а и за цялото революционно движение преди Освобождението у нас. Загинал за свободата на България през 1876 г. на 28 години, той  оставя безпримерна преданост към родината в писмото до съпругата си: „Мила ми, Венето, после Отечеството, най-много обичам теб и Иванка” /дъщеря им/.

В Калофер децата от „Чисти сърца” посетиха и девическия манастир „Свето Въведение Богородично” с 11 монахини, където се състоя дългоочакваната среща с игуменката Валентина Друмева. От 52 години тя е монахиня в манастира, автор на 40 книги, а за 23-а поредна година води Неделното училище тук. Тя разказа историята на манастира по време на робството и няколкократното му опожаряване. Въпреки множеството набези и трагедии през  робството и по време на Освободителната война това духовно средище оцелява. Манастирът е възстановяван със собствени сили и вяра, със средства и труд на хората от народа, без да се молят на Запада за пари, както правим сега, посочи игуменката. Тя определи само, че руската духовна и материална помощ е била решаваща.

През епохата на Възраждането манастирът е бил огнище на просветата. Най-забележителното е, че той е люлката на девическото образование в България. Първата българска учителка Анастасия Димитрова от Плевен  е учила тука. После открива в родния си град първото българско светско девическо училище. Манастирът в онова време е дал над 30 монахини учителки за първите училища в Калофер, Карлово, Сливен, Стара Загора, Варна, Пловдив и Родопския край. Първата родопска учителка и поетеса от Райково Рада Казалиева също е учила тук, посочи майка Валентина и разказа на децата за своето посещение при родствениците й в Смолян преди две години.

За децата и учителките беше полезно да  почерпят опит от Неделното училище на игумения  Валентина за тайнствата изповед и причастие, за полезните практически занимания, като конкурса „Добрините, които направих”, както  и за това, че имат вече набор от нейни духовни книги, които ще четат с удоволствие.


 


IMG_3471 Всемирното Православие - ИСТОРИЯТА НЕ ОСТАРЯВА КАТО ПРИМЕР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3474 Всемирното Православие - ИСТОРИЯТА НЕ ОСТАРЯВА КАТО ПРИМЕР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3476 Всемирното Православие - ИСТОРИЯТА НЕ ОСТАРЯВА КАТО ПРИМЕР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В музея „Христо Ботев”- гр. Калофер

 

 


DSCN7063 Всемирното Православие - ИСТОРИЯТА НЕ ОСТАРЯВА КАТО ПРИМЕР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Игумения Валентина посреща децата от "Чисти сърца"

 

 

IMG_3492 Всемирното Православие - ИСТОРИЯТА НЕ ОСТАРЯВА КАТО ПРИМЕР

 

 

 

 

 

 

 

 


Дворът на Девическия манастир

„Свето Въведение Богородично”- гр. Калофер