5a1ae2b822b06d4761736c493e5a1f45_L Всемирното Православие - УЧЕНИЦИ ОТ СКОПИЕ ГОСТУВАХА НА МЛАДЕЖКИЯ ПРАВОСЛАВЕН ЦЕНТЪР „ЧИСТИ СЪРЦА” „Ако някой ти отвори вратата и те приеме, това значи, че си отваря и сърцето”, казаха в Смолян гости от Македония

Ученици от Скопие, дошли на културен обмен в Смолян по европейски проект, бяха гости  на Младежкия православен център „Чисти сърца” към катедрален „Св. Висарион Смоленски”, а основната тема на разговор бе за младежта и медиите. Заложената идея в проекта е децата да се опитат да разберат какво е влиянието на медиите върху съвременното общество и могат ли да се доверяват 100 процента на тях.

skopie_5 Всемирното Православие - УЧЕНИЦИ ОТ СКОПИЕ ГОСТУВАХА НА МЛАДЕЖКИЯ ПРАВОСЛАВЕН ЦЕНТЪР „ЧИСТИ СЪРЦА” При посещението на смолянския екип в Скопие домакините ги завели в редакцията на най-стария вестник „Нова Македония”. А в Смолян партньорите бяха избрали младите македонци и придружаващите ги  учители да се срещнат с авторите на най-младата медия – детския вестник „Чисти сърца”, създаден  само преди 4 години. Изключително вълнуваща среща, не само поради ведростта на децата от Македония и България, които се виждат за първи път, а се държат като приятели и то обичащи се. Че всеки си говореше на родния език, макар работният да е английски, а се разбираха. А и заради дълбочината, заложена в общата дейност на училища през граница – „Моята история, твоята история – потърсете истината!” Ако от малки се приучат децата да търсят истината, а не да гледа само себе си, светът ще бъде по-справедлив и не толкова нараняващ.


skopie_3 Всемирното Православие - УЧЕНИЦИ ОТ СКОПИЕ ГОСТУВАХА НА МЛАДЕЖКИЯ ПРАВОСЛАВЕН ЦЕНТЪР „ЧИСТИ СЪРЦА” Гостите бяха посрещнати в „Чисти сърца” с песнопенията „Святий Боже” от Ивана Аръчкова и Делчо Дичев и рецитацията на Елена Пашова на стихотворението „Божа Майка” на Дора Габе. Представен бе клипът за доброволчеството с автори Руска Гергова, Невена Делчева и Бети Терзиева и презентацията за дейността на „Чисти сърца” за една учебна година, събрана  в 179 снимки, с автори Руска Гергова и Дара Желязкова и превод на английски език от Анастасия Гергова, всички членове на клуб „Деца-журналисти”.

И тъй като темата бе за младите и медиите, на гостите бе предадено изложението на Бети, изпратено по  имейла, защото е вече студентка: „В „Чисти сърца” се сдобих с много приятели и натрупах огромни знания. Всеки един момент, прекаран в клуба, ми беше полезен. Научих се да не се притеснявам да изразявам себе си, че моят глас може да бъде чут, че хората уважават оценките на младите. В нашия  вестник „Чисти сърца” децата-автори  споделят своите виждания, надежди, предлагат решения. Учим се да бъдем обективни и търсещи истината,  да правим репортажи, да пишем за сериозни неща, да редактираме, да снимаме, да организираме, да ръководим. Учим се на издателска дейност. Центърът„Чисти сърца” даде възможност да се създаде медия на младите, като нейните читатели могат да разберат за света през един друг поглед - на  децата и младежите. Медия, която не е част от големия шантаж на политиката (не можах да се сдържа, все пак уча  политология).”

skopie_4 Всемирното Православие - УЧЕНИЦИ ОТ СКОПИЕ ГОСТУВАХА НА МЛАДЕЖКИЯ ПРАВОСЛАВЕН ЦЕНТЪР „ЧИСТИ СЪРЦА” На тази среща с новите ни приятели от Македония дойде моментът за първи път да споделим защо сме създали клуб „Деца-журналисти”. За да има след време по-обективна журналистика, пишещите да не са в ролята на съдници, а анализатори с милост и точност към родината и децата, към държавата и църквата, към  българщината в глобалния ни свят, да уважават различните и разбират душевността на другите. Да са правдиви. Да знаят, че нищо по-добро няма от това да си останеш патриот, дори да си прекосил целия свят. И всичко, което постигаш, се крепи на вярата.

За тази откровеност ни предизвика цялата атмосфера, внесена от гостите. Ръководителката на групата и на проекта Наташа Старделова определи, че това е истинското общуване, което правят Първо СОУ „Св. Св.Кирил и Методий” в Смолян и тяхното училище „Св. Климент Охридски”. „А знаем, каза тя, тясната обвързаност  на светците Кирил и Методий и Климент Охридски, патроните на двете ни училища. Всякога ще е така. Нашите връзки са за едничкото приятелство, за едничката истина, а не за моята и твоята история.”

skopie_6 Всемирното Православие - УЧЕНИЦИ ОТ СКОПИЕ ГОСТУВАХА НА МЛАДЕЖКИЯ ПРАВОСЛАВЕН ЦЕНТЪР „ЧИСТИ СЪРЦА” По повод на това, че децата са настанени в смолянски семейства Наташа Старделова определи: „Това е истинското общуване. Ако някой ти отвори вратата и те приеме, това значи, че си отваря и сърцето.” Осмокласничките от  Скопие Елена и Сара подкрепиха  учителката си със свои думи: „Много ни е приятно в Смолян. Тук природата е красива. Децата са добри. Интересно ни стана, че  от 1 до 12 клас всички учат заедно.” И: „Харесва ни в Смолян, защото лесно общуваме, ученици и учители сме в един екип. Различаваме се само по това, че при нас по-малко предмети се учат.”  С мнение се включиха и учителките-гости  Валентина Трайкоска и Гордана Ангелковска.

Проектът „Моята история, твоята история – потърсете истината!” за няколко училище от различни държави е по програмата на Академията за училища от Централна Европа. Ученичката от СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в Смолян Мирела Речникова представи кратката история – откриването станало в Словения през септември м.г., смолянски екип вече е бил в Скопие. Закриването ще стане през април в Словакия. Всички заедно изследват каква зависимост оказват медиите в нашия свят и как децата възприемат тяхното влияние.

skopie_7 Всемирното Православие - УЧЕНИЦИ ОТ СКОПИЕ ГОСТУВАХА НА МЛАДЕЖКИЯ ПРАВОСЛАВЕН ЦЕНТЪР „ЧИСТИ СЪРЦА” Групата смолянски ученици се водеше от координатора на двустранния проект старши преподавателя Надя Станкова заедно с учителките Мая Бакърджиева, Елка Григорова и  Захаринка Башева, които  изразиха общата полза и радост от срещата. Станкова посочи, че резултатът от проекта ще бъде оценката дали реалността за децата е такава, каквато медиите я показват или трябва да имат изградено свое критично мислене. Те много пъти се разочароват от негативните новини, от противопоставянето на партии и правителства, на държави, затова в Скопие всички останали приятно изненадани и доволни, когато прочели какво изписват децата на постера: „Ние сме едно семейство и ако властта остави децата да решават проблемите, те по-добре ще се справят. Ще има разбирателство навсякъде.”

skopie_1 Всемирното Православие - УЧЕНИЦИ ОТ СКОПИЕ ГОСТУВАХА НА МЛАДЕЖКИЯ ПРАВОСЛАВЕН ЦЕНТЪР „ЧИСТИ СЪРЦА” Гостите разгледаха храмовата библиотека, изкачиха се на камбанарията, придружавани от учителския екип на „Чисти сърца”, помолиха се за здраве и  нови срещи. Получиха всички  икони на храмовия патрон Св. Висарион Смоленски и броеве от вестник "Чисти сърца". Наистина един проект може да отвори врати в сърцата и душите на хората.