IMG_6651 Всемирното Православие - СИЛЕН ДУХОВЕН УРОК НА ЖИВО, ИЛИ КАК ДЕЦА ОТ СМОЛЯН И МОМЧИЛОВЦИ СЕ СПРИЯТЕЛИХА НА БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Много топлина, мили чувства и различни от ежедневието си преживявания донесе празникът „Благовещение на Пресвета Богородица” за децата от Младежки православен център „Чисти сърца” в Смолян. Те посетиха село Момчиловци, което се слави с богатата си история и силните си християнски традиции.

 

Пътуването бе подарък за празника от храм „Свети Висарион Смоленски”, който е учебен и творчески дом на децата от „Чисти сърца”. А идеята да гостуват в Момчиловци бе на кмета Мария Никова. Тя ги покани още през есента на празника „Въведение Богородично”, което селото отбелязва в читалището, и деца от „Чисти сърца” се включиха тогава в художествената програма.

 


IMG_6750 Всемирното Православие - СИЛЕН ДУХОВЕН УРОК НА ЖИВО, ИЛИ КАК ДЕЦА ОТ СМОЛЯН И МОМЧИЛОВЦИ СЕ СПРИЯТЕЛИХА НА БЛАГОВЕЩЕНИЕ

На площада в с. Момчиловци децата гости и децата домакини се запознаха и заедно тръгнаха към Божия дом. Влязоха в църквата „Свети Константин и Елена”, когато отец Николай Рангелов отслужваше Вечерня за празника и тихо пристъпиха да запалят свещички. В края на служението отец Николай произнесе слово за Благовещение на Пресвета Богородица – деня, в който Божий Ангел донесъл вестта на Дева Мария, че Тя ще стане майка на дългоочаквания Спасител на света. Поздрави децата, че посещават центъра „Чисти сърца”, учат се на добродетели и почитат празниците. „Ако присъствате и на богослуженията, това ще е най-хубавото нещо за вас”, им каза свещеникът и пожела да израснат умни и разумни, добри, с което могат да помогнат и на България. Родината ни има нужда от трудолюбиви и честни млади хора, с вяра и надежда в сърцето си, които да помагат и за укрепване и на нашата църква.


 

IMG_6742 Всемирното Православие - СИЛЕН ДУХОВЕН УРОК НА ЖИВО, ИЛИ КАК ДЕЦА ОТ СМОЛЯН И МОМЧИЛОВЦИ СЕ СПРИЯТЕЛИХА НА БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Детският хор „Чисти сърца” с диригент Соня Белидерова-Цветкова изпълни в храма част от репертоари си от църковни и духовни песни – „Майко Марийо, Дево Пресвята”, „Достойно есть”, „Тебе поем”, „Спаси, Господи”, „Святий Боже”, „Господи, помилуй”. Децата усилено се готвят за фестивала за православно пеене „Осанна във висините!”, който ще се проведе през май в столицата.

Гостите от „Чисти сърца” и домакините, изучаващи предмета „Религия” в основното момчиловско училище „Св. св. Кирил и Методий”, имаха среща и с кмета на селото. Те пристъпиха прага на ритуалната зала в кметството, впечатлени от оригиналната й уредба с традиционни родопски тъкани и дърворезба. Очакваха ги кметът Мария Никова и екипът й. Без официалности и много сърдечно празникът Благовещение продължи и по светски, защото в Момчиловци силно битуват традициите, свързани с християнството и родолюбието. Те са част от живота на семействата. Кметът Никова разказа спомени от детството си, като естествено открои главната роля на бабите в предаване на добрите нрави и връзката между поколенията.


IMG_6669 Всемирното Православие - СИЛЕН ДУХОВЕН УРОК НА ЖИВО, ИЛИ КАК ДЕЦА ОТ СМОЛЯН И МОМЧИЛОВЦИ СЕ СПРИЯТЕЛИХА НА БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Увлекателен и с много факти бе разказът на кметицата за селото. То е второ по големина в общината и в него живеят 1372 жители. Село, което никой не желае да напусне, младите семейства се задържат тук. Работещите, гимназистите и студентите пътуват до Смолян и обратно сутрин и вечер, без да ползват квартира. Предпочитат да живеят на корена си.

Предишни поколения са построили 26 параклиса около селището, каза кметът Мария Никова, които и сега се поддържат грижовно от населението и най-вече от именниците на светиите, които са патрони на храмовете. На празника на селото, който е и храмов празник на църквата „Св.Константин и Елена”, по традиция наборът на 50-годишните отделят по 50 лева и правят общо дарение за благоустрояване или както са направени досега, например, арка на будителите, паметна плоча на Момчил юнак и в църквата на всички свещеници, служили в Момчиловци. С дарения от населението са изградени и трите кръста над Момчиловци.


Децата, изучаващи предмета „Религия”, бяха заедно с директорката на училището Елка Такова и своята учителка Мария Кетева, която разказа за спазването на християнските традиции и укрепването на децата във вяра и родолюбие. С особено вълнение бе изслушан разказът й за възраждането на стародавната традиция „Литиния”, пренесена в селото от светогорския йеромонах Григорий, наричан от родопчани поп Глигорко. През 1838 г. той напуска Ватопетския манастир в Атон и пристига в Ахъчелебийско /сега Смолянско/ да проповядва. За две години в село Момчиловци /тогава Горно Дерекьой/ светогорският монах успява да привлече доста младежи за свои следовници, да им вдъхне жажда за знания. Именно по негово време само в това селото започнала да се провежда „литиния” на третия ден от Възкресения Христово с иконата на Спасителя. Училището възродило тази традиция и сега всяка година шествието е до 150-годишния параклис „Литиния” в знак на възхвала на Христовото Възкресение. На името на този параклис в миналото имало кръстени и две момичета. Ученички на Кетева пък прочетоха вълнуващи откъси от творчеството на монахиня Валентина Друмева за Света Богородица и Благовестието й от Архангел Гавраил.

IMG_6716 Всемирното Православие - СИЛЕН ДУХОВЕН УРОК НА ЖИВО, ИЛИ КАК ДЕЦА ОТ СМОЛЯН И МОМЧИЛОВЦИ СЕ СПРИЯТЕЛИХА НА БЛАГОВЕЩЕНИЕНачалната учителка Мария Кетева преподава вече 15 години религия в момчиловското училище. Към духовните знания, каза, че интерес проявяват и деца от селища, помохамеданчени в миналото, които се учат в това училище като средищно. За нея е удоволствие, подкрепена от директорката и колегите си, да работи с децата по християнски и майчински.

За любезното и вълнуващо посрещане, полезното духовно преживяване и новото приятелство децата от „Чисти сърца” изпълниха музикално-поетичен поздрав под ръководството на учителките Соня Цветкова, Николина Жекина и Радка Георгиева. За празника в Момчиловци бяха дошли и студентите Невена Делчева, Руска Гергова и Снежан Първанов, които продължават да членуват в клуб „Деца-журналисти” и да помагат в развитието на по-малките в Младежкия православен център „Чисти сърца”.


IMG_6658 Всемирното Православие - СИЛЕН ДУХОВЕН УРОК НА ЖИВО, ИЛИ КАК ДЕЦА ОТ СМОЛЯН И МОМЧИЛОВЦИ СЕ СПРИЯТЕЛИХА НА БЛАГОВЕЩЕНИЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_6673 Всемирното Православие - СИЛЕН ДУХОВЕН УРОК НА ЖИВО, ИЛИ КАК ДЕЦА ОТ СМОЛЯН И МОМЧИЛОВЦИ СЕ СПРИЯТЕЛИХА НА БЛАГОВЕЩЕНИЕ