Детско-юношески конкурс "Чудото на коледа" - 2014 г.

Всяка Коледа се случват чудеса, защото хората се усмихват, щастливи са. Носи се радост и смях на семейната трапеза, а на елхата грее звезда. Ние с моя брат украсяваме елхата. Всеки слага играчки, гирлянди, а най-накрая заедно поставяме звездата на върха.

Коледа е невероятен празник. Тогава хората си дават шанс за ново начало. Той се свързва с щастие, усмивки, смях и любов. Някои хора го свързват само с подаръците, но той не е само това. На Коледа семейството се събира. Тогава също изгрява най-ярката звезда - Витлеемската. Изгрява добротата и ние споделяме най-съкровените си мисли и желания с близките хора около нас. 

Коледа… В този бял и красив ден, обгърнат с пухкав кожух, мириса на сняг, любовта, разбирателството, топлината и уюта, които създават близките ни… няма по-щастливи от нас. Поглеждаме към елхата, около нея скъпи подаръци... Замисляме се и разбираме, че докато ние се притесняваме каква оценка ще получим на теста, дали ще спечелим някой конкурс, дали ще отидем на екскурзия…докато ние се сърдим на родителите си, защото не са ни купили скъп телефон, има хора, които събират стотинка по стотинка, за да нахранят децата си...

В нощта преди Коледа е Бъдни вечер. На Бъдни вечер се ядат само постни ястия - седем, девет или дванадесет. Всички ястия на трапезата са свързани с определена символика. На трапезата се казва молитва, а обредният хляб се разчупва от най-възрастния член на семейството. Обредният хляб е кръгъл и има украса от кръст, слънце, животни.

„По Коледа отваряме сърцата си

и ставаме с частица по-добри.

Така претегляме делата си –

чрез истинските стойности, нали ?“

 

Това беше... тя стъпи на платформата и се качи на въртележката. Огледа се около себе си, за да види истинските цветове, за да види вълшебството в очите на тези, които чакат... огледа се, за да види магията.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре