Nikolay_Hadzhiev Всемирното Православие - НА 1 АВГУСТ 2015 Г. СЛЕД КРАТКО БОЛЕДУВАНЕ ПОЧИНА НИКОЛА ХАДЖИЕВ, ДИРЕКТОР НА ЦЪРКОВНИЯ ИСТОРИКО-АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙОпелото, на което ще присъства и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, ще бъде отслужено на 5 август от 11 ч. в храм „Рождество Богородично” в столичния квартал „Лагера” от Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон.

Никола Стоянов Хаджиев е роден в Сливен през 1937 г., 6-годишен остава без баща, 10-годишен - без майка.

След завършване на прогимназия, навръх Великден 1953 г. постъпва в Бачковския манастир при тогавашния игумен епископ Симеон, където остава като послушник. Духовното ръководство над него поема архимандрит Калистра, бивш игумен на Рилския манастир. Той го подготвя и изпраща в Софийската духовна семинария.

След като завършва Семинария, а след това и Софийската духовна академия, става преподавател в Духовната семинария. През октомври 1970 г. е изпратен на специализация в Хумболтовия университет със стипендия от Световния съвет на църквите. След завръщането си продължава своята преподавателска дейност в Семинарията.

През 01.01.1974г. постъпва като редактор в Синодалното издателство. От 1 януари 1986 г. е назначен в Националния църковен историко-археологически музей като уредник, а от 1 септември 1993 г. за и.д. директор на Музея. Като такъв през 1993 г. Столичният общински съвет го избира за зам.-кмет на София по въпросите на образованието, науката, културата, вероизповеданията и спорта и остана на този пост до 17 ноември 1995 г., след което се връща в музея като директор, какъвто остава до смъртта си.

На 13 ноември 2007 г. е отличен с  почетен знак „Златен век“ на Министерството на културата, който се присъжда за изключителен принос към българската култура и за развитие на културното сътрудничество. Многократно е бил на поклонение на Света Гора, запален планинар, общественик, дописник на БАНИ. Женен с три деца.

Бог да го прости!