България-новинарски блог-теология

              230937.p.jpg?0 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияПътници, ето го кораба! Когато придошъл потопът, Ной се спасявал в сигурен кораб. Потопът на безумието и греха бушува непрестанно. Затова Човеколюбецът Бог е създал кораб на спасението. Питайте за Неговия кораб и бързо влизайте!

             Да не ви измамят многото шарени лодки, украсени и накипрени отвън. Питайте за здравината на мореплавателния съд и за изкусността на капитана. Христовият кораб има най-яките стени и най-изкусния кормчия. Това е Сам Дух Светий, Всеведецът и Всемогъщият.

390px-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%2C_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%9C%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0%2C_1899 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияМного е тежко след всичко, което Бог е направил за нас, хората, да отидем във вечните мъки и да Го огорчим. Да не дава Бог, не само човек, но и нито една птичка да отиде в ада".

Помнене на смъртта

- Отче, за какво трябва да мисли човек в деня, когато се е родил [102]?

- Нека мисли за деня, в който ще умре и да се готви за голямото пътуване.

botev-kalendar Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияХристо Ботев издава и разпространява "Календарь за година 1875", който представлява лист за окачване на стената с образа на Хаджи Димитър и Ботевата песен за него.

Календарът е поместен като особена ценност в неговите "Съчинения", издадени през 1907 г. в София под редакцията на дъщерята на поета Иванка Хр. Ботева.

news_img_file_1906_b Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияИма случаи, когато в последните дни от земното странстване на човека Бог отваря очите на отпадналите от Православието, за да опознаят истината и да не погинат те и близките им. Типичен в това отношение е следният случай:

Дора Запрянова, родом от Бургас и живееща с мъжа си в София, ме посети на 5 април 1956 г. и ми разказа следното:

Преди шест месеца загубих майка си. Тя живееше в Бургас и беше много добра християнка. От нея сме научени да вярваме, да ходим на църква, да постим, да се причастяваме и пр.

Слезлият е Същият, Който се и възкачи по-горе

от всички небеса, за да изпълни всичко (Еф. 4.10).

images?q=tbn:ANd9GcRKpPazLr5dm3sUbFyMwl16NDehIr5wJ6IHAhjK2XCpIXLAvRcj Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теология

Приведените думи, възлюбени братя и сестри, съм ги взел от посланието на св. апостол Павел до жителите на езическия град Ефес, обърнати в християнската вяра. Той говори, че Христос Бог,слязъл по плът на земята заради нашето спасение, след като извършил Своето велико дело, отново се възкачил на небето, или по-високо от всички небеса, но се възкачил вече като Бог в плът, или Бог и едновременно с това Човек в две естества, но в едно Лице - неделимо, неразделно, неслитноАпостолът показва и причината, поради която Господ не е останал на земята, а е възлязъл на небесата.

d6af6840944503e13f15ad07c1f997c6 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияВ науката отдавна престанаха споровете, които някога се водеха доста горещо около етничната основа на Кирило-Методиевия език. Днес е напълно ясно установено, че основата на този език образува българският солунски диалект от втората половина на IX в. Доказателствата се откриват в редица фонетични особености на Кирило-Методиевия език, които са присъщи само на българския език. От значение са и някои доказателства из областта на лексиката и на синтаксиса.

p1akig2up75jq1ocj1a7e14ojg1u8 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теология

Песен 1

         Ирмос: На Спасителя Бога, Който по морето преведе народа с неизмокрени нозе и потопи фараона с цялото му войнство, нека да запеем, защото Се прослави.

         Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

         Елате, всички народи, и Христа, Който Се възнесе със слава върху раменете херувимски и ни постави заедно със Себе Си отдясно на Отца, нека да възпеем с победна песен, защото Се прослави.

         Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

i_002 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияМолитвата „Господи Иисусе Христе, помилуй ме!“ ще ти даде всичко, молитвата съдържа в себе си всичко, тя заключава всичко в себе си: молба, утешение, вяра, изповядване, богословие…

Молитвата трябва да се извършва без прекъсване.

Малко по малко молитвата ще ти донесе мир, сладост, радост, сълзи. Мирът и сладостта ще умножат молитвата, а след това молитвата ще ти донесе още повече мир и сладост, и т.н.

car_david_400_70115393519 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияПс. 67:1. Началнику на хора. псалом Давидов. Песен.

В този псалом пророкът изобразява пришествието Господне, победата над мислените врагове и края на духовния плен; а също учи, че Господ е Този, Който в древност е извел синовете израилеви от Египет. В допълнение на това на приелите проповедта обещава дара на Светия Дух, добавя утеха и обещание към апостолите за избавяне от всяка скръб, постигнала ги заради проповедта, и дори обещава обръщането на мнозина от преогорчавалите ги и потъналите в морето на удоволствията.

km Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теология

С разгрома на Кирило-Методиевото дело в Моравия и Панония и със създаването на ново огнище на славянската просвета в България, започва многовековната история на почитта към Първоучителите по нашите земи. Личностите и делото на Солунските братя стават постоянна тема в българското изкуство. Създават се произведения, чиято художествена стойност не помръква от времето; със слово, с четка и бои и с песенни славословия те се величаят като апостоли на славянството.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре