България-новинарски блог-теология

1 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияа) За да прогони човек страстите от душата си, трябва с упорити усилия на волята да победи самоугодието и да насади Богоугождението в сърцето си. За тая цел той трябва да привикне преди всичко да различава своите мисли и чувства и да разпознава към какво те клонят — към угождение на Бога или към самоугаждане (Епископ Теофан, пос. съч., стр. 198).

EfremSirin-218x300 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияКогато стоиш пред Бога на молитва или служба, представяй си, че служиш на някого от земните власти: от това – как прислужват слугите на господарите си – взимай пример и за отношението ти към Господаря на господарите.

Представи си всичката си греховност и от дън душа призовавай на помощ Бога.

iudpust Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияИисус, изпълнен с Духа Светаго, върна се от Иордан, и поведен беше от Духа в пустинята; там Той биде изкушаван четирийсет дена от дявола, и нищо не яде през тия дни; а като се изминаха те, най-сетне огладня. И рече Му дяволът: ако си Син Божий, кажи на тоя камък да стане хляб.

11-14_sv_g_palama_oca-org Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияВ първата неделя на Великия пост нашата Църква празнува победата на Православието над ересите. Историческото събитие, което е основа и източник на това честване, била победата на Църквата над иконоборчеството. Иконоборците настоявали, че почитането на икони противоречи на християнството. Те не приемали поклонението пред Христовата икона, точно както и почитането на икони и свети мощи.

efrem arizonskiЛюбезни мои чеда!


Днес си помислих, че е правилно да поговорим за Православната църква и за вярата Православна. Ние сме православни, но сякаш не разбираме цялата висота, дълбочина и широта на Православието. А трябва да го виждаме в цялата негова святост!

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре