България-новинарски блог-теология

191490.p Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теология   1.Не е удивително, че желаят да се омъжат жени, неизпитали семейния живот, мъките на раждането на деца и всичко останало, което внася бракът в дома на хората; и „войната”, това толкова трудно дело, според пословицата, „е приятна за неопитните”; но когато жените, които са понесли хиляди скърби и често от горчив опит са били принудени да смятат за блажени свободните от светски дела, и хиляди пъти да проклинат и самите себе си, и своите сватовници, и деня, в който са влезли в брачните чертози, когато тези жени, след такива огорчения, отново се стремят към същото състояние - това ме изпълва с крайно удивление и недоумение, и ме кара да изследвам причината за стремежа към това състояние, което са смятали за непоносимо, докато са били в него; защо сега, когато са се освободили, отново се домогват до него, като към нещо силно желано?

  BIG_photo_verybig_135824_156605403354 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияПомазанието и духът отново са върху мен и отново ходя плачейки натъжен (срв.: Пс. 34:14 - според превода на 70-те). Вие може би се чудите на това. Но и Исаия, докато не вижда славата Господня и високия и издигнат престол и серафимите около него, не казва нищо подобно, не показва нито огорчение, нито страх; и макар да обвинява Израиля, щади себе си и се разграничава като невиновен за нищо. Но щом видял това и чул светия и тайнствен глас, сякаш започвайки по-добре да съзнава себе си, казва: О, окаян аз, как се умилих (Ис. 6:5 - според превода на 70-те), и добавя следващите след това думи, които няма да изкажа, за да не произнеса нещо оскърбително.

yp4LXSWZIfk Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияХвалебна песен Давидова (в еврейския текст псалом 90 не е надписан).

 Съдържание: В предишния псалом осемдесет и девети, изобразявайки обръщането на еврейския народ (към Бога), като естествено продължение Псалмопевецът въвежда лице, тайно водено от Христос и побеждаващо с Негова помощ мислените врагове, т.е. началата и властите, светоуправниците на тъмнината, духовете на злобата и самия ненавистен сатана.

53560.p Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияОтпадналият поради гордост от своя небесен чин дявол непрестанно се старае да увлече в грях и всички тези, които от цялото си сърце желаят да пристъпят към Господа по същия начин, по който и сам той паднал, т.е. с гордост и любов към суетна слава. С тези неща именно ни борят демоните, с тези и други подобни те смятат да ни отделят от Бога. Още повече, знаейки, че този, който обича брата си, обича и Бога, те влагат в нашите сърца ненавист един към друг, докато не можем вече да гледаме своя брат или да си кажем с него и дума.

Monahinia%20Valentina Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теология

Няма място по българската земя, където да не се е проливала мъченическа кръв още от римско време и след това в смутните времена на диви нашествия и робство. Мъченичеството, в невероятно големи размери, превръща земята ни в свещена.

За благодатната сила на богоявленската вода и за великия подвиг на светия Пророк, Предтеча и Кръстител Йоан

0119 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияВъзлюбени в Господа братя и сестри,

Самото название на празника – Богоявление, означава, че на този ден преди повече от 2000 години се е явил Господ. Света Троица се явява на река Йордан: Господ Иисус Христос – Бог Син, влиза във водите на реката, Бог Свети Дух във вид на гълъб слиза върху Него и се чува от небето гласът на Бог Отец, който казва: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е моето благоволение“ (Мат.3:17). Имено това е явяването на Света Троица.

9d3b8e36d7cf0d94a73cf50ec7e813d5_XL-900x504_d2c240e7d2abef5c381e3df64ffdd108 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияЗнаете колко е голяма радостта и колко многоброен народ се събира в деня, когато се празнува рожденият ден на някой земен цар. Както воеводите и началниците, така и всички войници, облечени в копринени дрехи, препасани със скъпи, сияещи златни колани, бързат тогава да се представят в най-блестящо великолепие пред лицето на своя цар.

269855662_115148117683124_3930057712030221541_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=Uhbzsz5TeE0AX94vgNG&_nc_ht=scontent-frx5-1 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияСтарецът Ефрем седял пред килията на духовния си старец Йосиф и слушал разказа му за молитвата, за монасите, за които се беше грижил в старостта им. И в килията му и около нея, всичко благоухаело с аромат на лилии и рози, въпреки че наоколо било една пустош и нищо не растяло, освен каменен дъб.

Веднъж аз започнах да помирисвам внимателно въздуха и старецът ме попита:

         Какво правиш?

images.jpg.7ba12f1be64a11ba117c58c16c2e332f Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияИзкоренявайте от себе си егоизма, любовта към удоволствията и сребролюбието, защото те, както и всички страсти, ни отдалечават от любовта, отвръщат ни от Бога.

Има три големи изкушения, по същността си те представляват някаква страст. Първата страст, егоизмът, е когато човек обича безусловно себе си и се смята за център на всичко, над всички, за единствен и неповторим. Ето какви са основните признаци на тази страст.

57359.p Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияМолете се, моля ви, според завещанието на апостол Павел: Непрестанно се молете (1 Сол. 5:17). Светите отци казват: Ако си богослов, ти се молиш добре, и ако се молиш добре, то ти си богослов.

Наистина светите отци пустинници учат, че посредством различни телесни подвизи, деяния и съзерцания, нравствено и духовно благочестие, трезвение и молитва умът на човека се очиства, просвещава се и се усъвършенства и впоследствие получава дара на богословието, не разсъдъчното богословие, с което се занимават богословите в университетите, а това, което извира и струи от Божествения извор, от който наистина вечно извират реките на Божественото богословие.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре