България-новинарски блог-теология

14_filotheou Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияМанастирътФилотей (гр. «Ιερά Μονή Φιλοθέου»), 12-ти  в атонската йерархия, е посветен на Благовещението на Пресвета Богородица.  Разположен е в югоизточната част на Света Гора Атон.
Според преданието „Филотей бил основан през втората половина на Х век от сподвижника и ученика на преподобни Атанасий Атонски, свети монах Филотей. Манастирът бил наречен в негова чест.

mitr_ioanikii Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияДатата 15 септември всяка година е велик ден, ден славен за учениците. Прекрачвайки прага на училището, те ще седнат на чиновете си, за да получат знания, да се просветят, възпитат и обогатят. Всичко това им дава шанс за утрешния по-сигурен и по-спокоен ден.

images?q=tbn:ANd9GcSOvNsyOFdZhMVOltyaLAmEo-LPa49XRgg94Q&usqp=CAU Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теология„Скръбта, която ви мъчи, е вашият кръст, който ви е дал нашият Господ Иисус Христос, за да може да Му станете подражатели и да не бъдете чужди на Неговата любов. Защото този, който искрено Го обича, върви подире Му не само на планината Тавор, където се разкрила славата на Неговото Божество, но го следва и на Голгота, при разпятието.


8E3ECFD013547D5F57B617D3B8DACF56 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияТая Девица – Девицата (думата е членувана, т.е. знайната по Божие предведение от създание на света), за която е пророкувал Исайя, е Пресвета Дева Мария, дъщерята на праведните Йоаким и Анна. По баща тя произлизала от царския – Давидовия род, а по майка – от Аароновия – свещенически род.

%D0%98%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F2 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияЧовекът е със слаба физическа и духовна природа. При трудни моменти изпитва страх и търси лекарства срещу това неприятно чувство. Най-страшната заблуда при такива случаи е леенето на куршум за страх.

Попитах децата и се оказа, че повечето от тях били водени от бабите и майките си да им се лее куршум. Едно дете се уплашило от куче, друго паднало и се ударило лошо, трето се стряскало на сън.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре