България-новинарски блог-теология

655 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияНа нашия Господ Иисус Христос било угодно да отбележи кончината на Своята пречиста майка в човешка плът като велико събитие в историята на Църквата и дори в историята на света.

Светата Църква почита Успението на Пресвета Богородица с двуседмичен пост, равен по строгост на Великия пост.

Помните дълбоко вълнуващите ни думи на нашия Господ Иисус Христос, висящ на кръста, казани малко преди страшните слова „Свърши се…“: Жено, ето син ти“ (Йоан. 19:26), и, обръщайки поглед към любимия Си ученик св. Йоан: „Ето майка ти“ (Йоан. 19:27).

640_1596684731 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияЗа да бъдеш християнин, трябва да се преобразиш чрез благодатта на Светия Дух

В името на Отца и Сина и Светаго Духа!

Днес е велик празник за православните християни и той има дълбок смисъл. Господ често е говорел на хората за Царството Божие и веднъж е казал: „Тук стоят някои, които няма да вкусят смърт, докле не видят царството Божие, дошло в сила“ (Марк. 9:1). След няколко дни Той взел трима от апостолите и се изкачил на планината Тавор, за да се помоли, и когато се молел, лицето Му светело като слънце, дрехата му станала като светлина и там били пророците Мойсей и Илия, които разговаряли с Него.

179813.p.jpg?0 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теология

Молитвата и постът са двете непобедими оръжия, дадени от небето на Църквата, за да се бори срещу всички видими и невидими врагове. Трима са онези страшни неприятели, които непрестанно воюват против нас: светът, дяволът и плътта. Светът ни бори със суетата си и с високоумието на живота; дяволът - със скритите напомняния и с лукави помисли; плътта - с наслаждението, със сладострастието и с нечистото желание и похот.

2002_170515 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияКОРИФЕЯТ НА СВЕТИТЕ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ Е СЛОВАК ПО НАРОДНОСТ

Светите братя Кирил и Методий са били съпроводени от свои сътрудници още в най-ранните им мисионерски пратеничества, така също и при установяването им в манастира „Полихрон“ на Олимп. Тяхната дейност е била научна, богословска, просветителска и изобретателска – създаването на славянската азбука, писменост и култура, естествено е да са имали подготвени съдейници.

20150405-15041501 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теология– Отче, една четиридесетгодишна госпожа, майка на пораснали деца, забременяла и сега е вече в третия месец. Нейният мъж настоява да абортира и заплашва, че в противен случай ще се разведе с нея.

Ако тя направи аборт, за него ще заплатят другите ѝ деца – с болести и нещастни случаи. Сега родителите убиват децата си с аборти и се лишават от Божието благословение.

Glavnaya-Ilya-kolesnitsa-620x383 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияСвети пророк Илия, се казва в Свещеното Писание, бил човек като нас; но той се помолил на Бога, и небето се затворило, нямало дъжд (Иак. 5:17). Небето било подобно на нажежена мед. С това пророк Илия наказал хората заради нечестието и отстъплението от вярата. Отново се помолил пророкът, и завалял дъжд. Сякаш земята широко отворила устата си, изсъхнала от жажда, и започнала да пие живителната влага. Мъртвите пустини се превърнали в зелени ливади и поля.

00_ikone-trojerucice-fill-500x630 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияСъбитията, поставили началото на прославянето на иконата на Божията майка „Троеручица“, се отнасят към VIII век, към времената на иконоборството. Воините на императора еретик Лъв III Исаврянин (714-741) претърсвали домовете на православните християни, издирвайки икони, конфискували ги и ги изгаряли, а иконопочитателите предавали на мъчения и смърт.

Само извън пределите на византийските земи, в мюсюлманския Дамаск, християните не били притеснявани заради почитането на икони.

208326.p.jpg?0 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теология

„Петре и Павле, събрали се в Рим, посетете, укрепете и утвърдете нас” („Петр и Павел, от Рима сошедшися, посетите, укрепите и утвердите нас") – така се говори в едно от празничните песнопения, посветени на първовърховните апостоли Петър и Павел.

Тези светии се изобразяват заедно върху иконите, били са убити на едно и също място, но техният живот и път към Христос са много различни.

0176750c773a9dd29a31c85a92d3e83f_XL-696x952 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теология

Изгряха днес за нас светилата велики и незалязващи, Църквата веселящи и вселената просветляващи – Петър и Павел: на Троицата – служебната двоица избраници; на лика апостолски – върховните; на множеството ученическо – превъзходните; на тъмата – прогонителите; към светлината – предводителите; на Царството – наследниците; на Евангелието – проповедниците; на Вишния Йерусалим – гражданите, раните на Господа Иисуса по тялото си носещи, ранени от бесовете изцеляващи; лекарите, голямото разложение лекуващи; тези, които, изпратени когато бъдат като овце сред вълци, и вълчата свирепост в овча кротост превръщат; двоицата, разделена чрез телата и съединена чрез Духа, Евангелието, ревността, усърдието и образа на кончината.

pavel-evang-300 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теология31–34 г. след Рождество Христово – Савел, бъдещият св. ап. Павел пази дрехите на тези, които убиват с камъни св. архидякон Стефан (Деян. 7:58)

Обръщането на св. ап. Павел във вярата (Деян. 22, 3-21) (Гал. 1, 11-17).

32–34 г. Св. апостол  Павел е в Дамаск. Пътуване до Арабия. Връщане в Дамаск (Гал.1:17).

34–35 г. Първо посещение на Йерусалим. Запознанство със св. апостол Петър (Деян.9:26, 29, 22:17-21Гал.1:18-19).

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре