България-новинарски блог-теология

Няма място по българската земя, където да не се е проливала мъченическа кръв още от римско време и след това в смутните времена на диви нашествия и робство. Мъченичеството, в невероятно големи размери, превръща земята ни в свещена.

 

Бог-Господ, Великата и Сияйна Светлина, дойде днес при Йоан. Тази светлина е Спасителят на света. Нека го приемем с радост, въздавайки хвала и веселейки се духом! Днес Той дойде на Йордан, желаейки да потопи нашите грехове и нашите врази, да ни измие и очисти чрез кръщението, защото Той пое върху Себе Си нашите грехове, така че бързо потопи и врага на света.

Благослови отче!

Благочестиви християни! Днес от голяма благодарност към Бога постим заради утрешния ден, който е причината за нашето спасение, защото на този ден Христос потопи стария ни грях в река Иордан и ни избави от дяволското робство. И се молим на Бога с покаяние да прости и сегашните ни грехове, които сме извършили след кръщението си с пиянство, с лъжа, кражба и други лоши дела.

„Аз съм светлината на света; който Ме последва, той не ще ходи в мрака, а ще има светлината на живота“ (Йоан. 8:12).

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

В дните и месеците на нови и тежки изпитания, които заедно с целия свят и цялото човечество споделяме и ние, отново сме застигнати от единствените по рода си радост и надежда, изгрели днес с Рождеството по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос.


През една тайнствена нощ преди векове ликуващи ангели възвестили на света раждането на Царя на мира и началото на Неговото царство – царството на вечния мир  (1). През тая нощ ангелски уста събудили земята с чародейна песен: слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение! (Лук. 2:14).

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре