2Q== Всемирното Православие - ПРЕПОЛОВЕНИЕ НА ПЕТДЕСЕТНИЦА - ПРАЗНИЧНИ ПЕСНОПЕНИЯТропар - глaс 8: „На преполовението на празника жадуващата моя душа напой с водите на благочестието, защото на всички, Спасителю, си рекъл: нека жадният да дойде при Мен и да пие! Живоносни Изворе на нашия живот, Христе Боже, слава на Тебе.”

Седален тропар - глaс 4: ”Ти, Който знаеш помислите на всички сърца, застана посред светилището и викаше към лъжците, казвайки им истината: „Защо искате да ме убиете в преполовението на празника и дръзко викате? Не гледайте на лице, като извършвате съд, законопрестъпници!”

Седален тропар - глaс 5: „Когато се преполови свещената Петдесетница, о, Владико на всичко, Ти застана в храма и беседваше с евреите. Бидейки Цар и Бог, Ти открито изобличаваше мнозина и тяхното дръзко коравосърдечие, а на всички нас дай поради добросърдечието Си велика милост”.

Кондaк - глaс 4: „В преполовението на законния празник Ти Христе Боже, Творче на всички и Владико, говореше на присъстващите: ”Елате и пийте от водата на безсмъртието!“ Затова пред Тебе падаме и с вяра викаме: Дай ни Твоите милости, защото Ти Си Извор на нашия живот”.

Икос: „Изсъхналата от беззаконни грехове моя душа напой с потоците на Твоята кръв и я направи приносителка на плодовете на добродетелите, защото Ти на всички каза да идват при Тебе, Всесвети Слове Божий, и да пият от водата на нетлението, жива и очистваща греховете на тези, които възпяват славното и божествено Твое възкресение. Ти наистина въздаваш, Благий, свише слязлата сила на Дух Светий на Твоите ученици, които Те познават като Бог, защото Ти Си Изворът на нашия живот.“