6296 Всемирното Православие - МОЛИТВА КЪМ СВЕТА БЛАЖЕНА КСЕНИЯ ПЕТЕРБУРГСКА(24.I./ 6.II)

О, света всеблажена майко Ксения! Ти си живяла под покрива на Всевишния, била си водена и укрепявана от Божията Майка, претърпяла си глад и жажда, студ и пек, подигравки и гонения. Заради всичко това ти си се удостоила да получиш от Бога даровете на прозорливостта и чудотворството.

И сега блаженстващ под сянката на Всемогъщия. Днес светата Църква те прославя като най-благоуханен цвят. Предстоейки на мястото, където си погребана и пред твоя свят образ, като пред теб самата, ние ти се молим: приеми нашите прошения и ги пренеси пред престола на Милосърдния Небесен Отец, защото имаш голямо дръзновение пред Него. Изпроси от Него за прибягващите към тебе вечно спасение, щедро благословение на всички наши благоугодни дела и начинания, избавление от всякакви бедствия и скърби. Застъпи се със своите свети молитви пред нашия Всемилостив Спасител за нас, недостойните и грешните. Помогни ни, света блажена майко Ксения, да бъдат озарени младенците със светлината на светото Кръщение и запечатани с дара на Светия Дух. Да бъдат възпитани нашите юноши и девойки във вяра, честност и страх Божий и да имат успех в учението. Болните и недъгавите изцери, на съпрузите изпрати любов и съгласие. Монашествуващите удостой да се подвизават с добрия подвиг и ги запази от зли хули и клевети! Пастирите на Църквата утвърди в силата на Светия Дух! Народа и страната ни запази в мир и спокойствие. За лишените в смъртния си час от Светите Христови Тайни се помоли!

Ти си наша надежда и упование, ти бързо чуваш моленията и просбите ни, ти си нашето избавление, на тебе благодарим и с тебе славим Отца и Сина, и Светия Дух сега и винаги, и вовеки веков. Амин.

Тропар, глас 4:

Отхвърлила суетата на този земен свят, ти прие кръста на бездомния живот – странничеството. Ти не се уплаши от скърбите, лишенията и хорското осмиване, но позна Христовата любов, с която сега духом се услаждаш на Небето, блажена и богомъдра Ксения, молим те за спасението на нашите души!

Кондак, глас 3:

Пребъдвала на земята като странница, ти бе считана за безумна от невежите и неверниците, но верните те познаха, че си премъдра и свята; и от Бога си увенчана със слава и чест, мъжествена по разум и богомъдра Ксения. Затова ти казваме: радвай се, защото след земното странстване ти си се вселила в дома на Небесния Отец!

ВЕЛИЧАНИЕ:

Величаем те, света блажена Ксения, и почитаме твоята света памет, защото ти молиш за нас нашия Христос Бог!

Още за св. Ксения Петербургска може да прочетете ТУК и ТУК