sv_petar_pavel_ardenica Всемирното Православие - ЗАПОЧНА ПЕТРОВИЯТ ПОСТПостът се нарича още „Апостолски, а в миналото – Пост след Петдесетница, за да напомня за примера на Христовите апостоли, които, след като приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целия свят.

След продължителния празник Петдесетница (една седмица) постът е особено необходим, за да може с неговия подвиг да се очистят мислите ни и те да станат достойни за даровете на Светия Дух - пише св. Лъв Велики.

Поради подвижните празници, свързани с Възкресение Христово, Възнесение и Петдесетница, продължителността на Петровия пост всяка година е различна.  По Юлианския календар той продължава от 8 до 42 дни. В случаите, в които е около 13 дни, по новия стил постът е кратък или се губи. 

През Петровия пост се разрешава риба, освен в сряда и петък. Ако празникът на първовърховните апостоли Петър и Павел (29.06 нов стил, 12.07 стар стил), се случи в сряда или петък, също се разрешава риба.