scale_1200 Всемирното Православие - СТАРЕЦЪТ ЙОАН КРЕСТЯНКИН:  КЛИРОСНИТЕ БОЛЕСТИ     … Ако ние прекословим, дразним с непокорството си началниците си, значи грешим против петата заповед. Господи, прости на нас, нежелаещите никому и в нищо да се подчиним по безмерната си гордост, своеволие и опърничавост.

Може би някой от каещите се днес участва в богослужението: пее или чете на клироса.

Не грешите ли в неподчинение на настоятеля или служещия свещеник? Не сте ли правили ненужни и неуместни забележки по време на службата, нарушавайки с това молитвеното настроение в храма и дори строя на богослужението?

Не сте ли се дразнили от необходимите забележки на настоятеля, игумена, диригента? Не сте ли пречили умишлено на четенето и пеенето? Не сте ли правили и в това свято дело – клиросното послушание, нещо с озлобление или с раздразнение? Може би някого със зло сте „поставяли на мястото“ в пеенето, заставяли сте го да мълчи, с което сте обиждали човека, превишавайки своите пълномощия. Или обратно, упорито не сте чували забележките и сте нарушавали строя на пеенето и четенето. Всичко това са клиросни болести.

Тези, които или по послушание, или по любов (така наречените любители) участват в богослужението, трябва да помнят, че ако искаш да получиш някаква полза, а не да си навлечеш гнева Божий, трябва най-напред да се спазва строга дисциплина. Безпрекословно да се подчиняваш на настоятеля, на служещия свещеник, на наместника, на диригента. По никакъв начин да не се нарушава ходът на богослужението, смирено да се присъединява нашето убого славословие и пеене към невидимия хор на ангелите. А иначе е по-добре да не заставаме на клироса, по-добре е да се молим в някое ъгълче. Кайте се, който с поведението си е нарушавал стройността на богослужението!

 

284604_900 Всемирното Православие - СТАРЕЦЪТ ЙОАН КРЕСТЯНКИН:  КЛИРОСНИТЕ БОЛЕСТИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В.Е. Маковский. Клиросни певци. 1870 г.

 

Из книгата " Опит за построяване на изповед". Изд. Елеон, 2017 г., стр. 70-72.