images?q=tbn:ANd9GcTu52pvWlUMCzIjaEN8fuSghHZtcpLYcrhMkQ&usqp=CAU Всемирното Православие - СТАРЕЦЪТ ЕФРЕМ СВЕТОГОРЕЦ (АРИЗОНСКИ):  ЗА ДЕВСТВОТО И ЧИСТОТАТАДъще моя, Разпнатият, обичащ силно девствеността – духовната сестра на ангелското девство – да ти даде хиляди благословения.

Небесният Отец е Девственик; Неговият Син, нашият Господ Иисус Христос е Девственик; любимият Христов ученик Иоан е девственик. А какво да кажа за Дева Мария, Богородица, Която Сама е стена и застъпничество за подвизаващите се девственици!

Аз, чедо мое, желая да избереш в живота си тази пресвета добродетел и ангелско украшение – девството.

 

Всичко изгубено може да се придобие отново, всичко, освен девството, което е пречист живот без срамни съгрешения. Ангелските войнства се радват, когато към тях се присъедини поне още една сподвижница. Мястото ѝ е завидно. Нима не би пожелала, дъще моя, да се удостоиш с него? Надявам се, че делото на благодатта ще завърши в теб преславно заради славата на Разпнатия.

Възлюби нашия Иисус, о, дъще, и само на Него служи през целия си живот. И така, Иисус да бъде духовна наслада на сърцето ти и никога не заменяй тази свята любов за измамни земни наслаждения, колкото и суетният свят да иска да те принуди към това.

Стани Христова ученичка, подобно на мироносица, като донасяш, сякаш скъпоценно миро, девствена чистота на своя Учител.

Всичко земно преминава като сън и нищо от нещата в света не пребивава постоянно и неизменно. Защо да обичаш временното и изменчивото повече от вечното и непреходното?

Всяка секунда ни заплашва смъртта, готова да ни изпрати на онзи свят и на Божието Съдилище. Какво ни остава да правим? Само да се готвим да дадем добър отговор на Бога за това, с което сме съгрешили пред Него!

Изгонвай всяка мисъл, която не е добра, а грешна, веднага щом се появи. Непрестанно споменавай Иисусовото име, защото това свято име ще ти даде победа над най-разнообразни грехове.