521d84362990b3ee9f9610f440a0ce19 Всемирното Православие - СВ. МАРИЯ ЕГИПЕТСКА – ФАКТИ ОТ ЦЪРКОВНОТО ПРЕДАНИЕЗнаете ли на колко години Мария е отишла в пустинята?

Когато преподобната отишла в пустинята зад река Йордан, тя била на 29 години. 

Знаете ли, че Мария е знаела Свещеното Писание наизуст, въпреки че била неграмотна и никога не е имала текста на Библията?

Когато Зосима чу, че споменава думите на Писанието, от Моисей и от пророците, и от книгите на псалмите, той ѝ каза: „Нима си се учила на псалмите и другите книги?“

Тя, като чу това, се усмихна и му каза: „Вярвай ми, човече, че не съм виждала друг човек, откакто преминах Йордан, освен лицето ти сега, не съм виждал нито зверове, нито други животни, никога не съм се учила на книга, дори не съм чула някой друг да пее или чете Божието Слово, но то само е живо и действено и учи и просвещава човека“.

Знаете ли Кой е научил пустинножителката Мария на Свещеното Писание?

Духът Божий. „Изпълнило се обещанието на Спасителя към учениците Му: „Утешителят, Дух Светий, Когото Отец изпрати в Мое име, Той ще ви научи на всичко“. Той научил блажената Мария, като се вселил в нея и я обожил. И други страшни чудеса извършвала Мария Египетска с Божията сила, Която обитавала в нея“ (св. Николай Велимирович). 

Знаете ли къде се е намирал самият храм, в който не могла да влезе преподобната Мария?

Това е параклисът в притвора на храма Възкресение Христово в Йерусалим.

Знаете ли, че е известна точната дата на смъртта на света Мария Египетска?

Точната дата на смъртта на преподобна Мария е 1 април 522 година (Велики Петък).

Знаете ли, че мощите на преподобна Мария съществуват и са се запазили до наши дни?

Мощите на светата били намерени от братята в манастира, в който се подвизавал авва Зосима. „Като се върнал в манастира, той [Зосима], без да скрива нищо, което видял и чул, разказал на всички иноци за преподобната Мария. Всички се удивявали на Божието величие и решили със страх, вяра и любов да почитат паметта на преподобната и да честват деня на нейното преставяне в Господа“.

Понастоящем поклонниците могат да се поклонят и помолят пред мощите на тази дивна светица в Сретенския манастир (Москва) и в катедралата Санта-Мария-дел-Фьори във Флоренция.

Знаете ли защо Православната църква е установила житието на преподобна Мария Египетска да се възпоменава през Великия пост?

Ние отново, и отново всеки Велик пост препрочитаме житието на преподобната, като пример за подражание във въздържанието и борбата с греха и страстите. Мнозина свети подвижници са се вдъхновявали от примера на тази свята жена, която мъжествено понасяла подвига на подвижническия живот.

7649cd44e8f5eef40c148f2caa525870 Всемирното Православие - СВ. МАРИЯ ЕГИПЕТСКА – ФАКТИ ОТ ЦЪРКОВНОТО ПРЕДАНИЕ

 

 

 

 

 

Йордания, пустинята Вади-Рам

 

 

  

 

6c6da7af6bef5a45ddb66325c1116a98 Всемирното Православие - СВ. МАРИЯ ЕГИПЕТСКА – ФАКТИ ОТ ЦЪРКОВНОТО ПРЕДАНИЕ

 

 

 

 

 

Храмът  Възкресение Христово в Йерусалим

 

 

989a54a1ca8e56eb8e2699f4131f33c4 Всемирното Православие - СВ. МАРИЯ ЕГИПЕТСКА – ФАКТИ ОТ ЦЪРКОВНОТО ПРЕДАНИЕ

 

 Старецът Зосима погребва св. Мария Египетска в гроба, изкопан от лъва в пустинята