dsc_22022 Всемирното Православие - НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ – ПРОПОВЕД ЗА ПЕТДЕСЕТНИЦА (ВИДЕО)

С видео-обръщение в официалния сайт на Ловчанска епархия Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил приветства православните християни с великия празник Петдесетница.

След св. Литургия на този ден – рожденият ден на Едната Света, Вселенска и Апостолска Църква, се отслужва вечерна служба и на християните се раздават орехови клонки. Те символизират огнените езици на Светия Дух, слезли върху Христовите апостоли събрани в Сионската горница в Йерусалим, а чрез тях – и върху всички православно вярващи до края на вековете.

По думите на великия светец от XIX в. Серафим Саровски Чудотворец, смисълът на човешкия живот на земята е да можем да придобием Светия Дух и Неговите благодатни дарове: „Който вярва в Мене, из неговата утроба, както е речено в Писанието, ще потекат реки от жива вода. Това каза за Духа, Когото щяха да приемат вярващите в Него“ (Йоан 7:38-39).

(Това приемане на Светия Дух става при Тайнството Миропомазване. При сектантите не съществува Миропомазване, затова в техните т.нар. „църкви“ липсва благодатта на Светия Дух).