209402.b Всемирното Православие - ЗАПОЧНА ВЪЗРАЖДАНЕТО НА РАЗОРЕН ОТ ТУРЦИТЕ МАНАСТИР В ОКУПИРАНАТА ЧАСТ НА КИПЪР Журналисти са посетили окупирания манастир „Св. великомъченик Пантелеймон в Мирта, Северен Кипър, съобщава Romfea.

Те описали състоянието на иконите, захвърлени в опустошената св. обител, които предизвикват чувства на тъга и гняв. Вътрешната част на манастира по нищо не напомня за миналото му величие.

Иконостасът на църквата от 1780 г., смятан за най-красивия в Кипър, просто е изчезнал. Подът е разбит, по всички стени ясно личат надписи, направени със спрей.

А за съдбата на иконата на св. великомъченик Пантелеймон от 1798 г., донесена от Понт от основателите на манастира, никой нищо не знае. След варварската инвазия през 1974 г. тя просто е изчезнала.

В храма са останали само три малки дървени иконки на св. Пантелеймон с кандило пред тях. Днес това е всичко, което напомня, че някога тук е имало църква.

Още по-голяма тъга предизвиква стенописът на външната манастирска стена, останал наполовина.

Сегашният храм, който е издигнат през 1710 г. на мястото на по-древна църква, има два параклиса и купол украсен със стенописи, които все още се виждат тук-там.

През 1976 г. манастирът е превърнат във военна база, но през 2004 г. турците го напуснали поради лошото му състояние.

Неотдавна в комисията на ООН за културно наследство било взето решение за възстановяване н манастира, тъй като до 1974 г. той е бил най-важното място за поклонение в Кипър.

Стойността на първия етап от дейностите се изчислява на 900 000 евро, а общата сума за възстановяване ще е около 2 млн. евро. Работата е планирана да започне тази есен.

В края на юли тук се проведоха големи тържества, продължили две седмици. Хиляди поклонници дойдоха да се помолят на св. Пантелеймон и да получат неговата благодатна помощ.

Историята на манастира започва през V в. сл. Хр. Двама монаси от Мала Азия пристигнали в Мирта, носейки със себе си иконата на великомъченик Пантелеймон, в която се пазели мощи (пръст) на светеца.

В началото на XX в. тук живеели 10 монаси, последният от тях бил Софроний (Михаилидис), който починал  в ареста на 27 юли 1976 г., в деня, когато се чества паметта на св. Пантелеймон.

Благодарение усилията на арестуваните в Мирта някои части от църковната утвар и свещеническите одежди били спасени и в момента се съхраняват в Киринейска митрополия. Останалото било унищожено или разграбено.

 

209405.b Всемирното Православие - ЗАПОЧНА ВЪЗРАЖДАНЕТО НА РАЗОРЕН ОТ ТУРЦИТЕ МАНАСТИР В ОКУПИРАНАТА ЧАСТ НА КИПЪР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

209403.b Всемирното Православие - ЗАПОЧНА ВЪЗРАЖДАНЕТО НА РАЗОРЕН ОТ ТУРЦИТЕ МАНАСТИР В ОКУПИРАНАТА ЧАСТ НА КИПЪР