PISm0L_61e552c2ee3624_46064029-tmb-720x411xfill Всемирното Православие -  ПАТРИАРХ ПОРФИРИЙ: ВИРУСЪТ НЕ СЕ ПРЕДАВА ПРИ ПРИЧАСТЯВАНЕКакто съобщава официалният сайт на Сръбската Патриаршия, в интервю за изданието „Международен живот“ Предстоятелят на Сръбската православна църква патриарх Порфирий е заявил, че вирусът не се предава по време на причастяване.

Патриарх Порфирий отбеляза, че лично познава свещеници в Белград и на други места, които по време на вълните от епидемията на СПИН са били духовници в болниците, където са се лекували заразените.

„Служеха литургия всеки ден, причастяваха се заедно с болните – и досега са живи и здрави. Представете си колко свещеници биха преживели настоящата епидемия COVID-19, ако вирусът се предаваше по време на причастяване? Твърде малко. Ето защо това не стои като въпрос за нас“ – подчертал патриархът.

Патриархът потвърди, че Сръбската православна църква спазва строго каноничния ред по отношение на реда на богослужението и преподаване на светото Причастие.

Той разказа, че вярващите се молят на Бога „болестта да премине колкото може по-бързо и ние, православните християни, както и всички останали хора, дотогава да не станем жертва на съзнателното разпространяване на страхове, при това не само на страха от вируса, но и на страха от ближния, с когото съветват да се спазва социална дистанция“.

„Ние, православните, следваме мисълта на светите отци, че щом си видял лицето на своя брат – видял си своя Бог; а не идеята на Сартр: моят ближен – това е моят ад. За Църквата, за свещениците съм уверен, и за психолозите – главният въпрос при тези условия трябва да бъде как да се запази духовното здраве и дадената от Бога свобода“ – обобщи Предстоятелят на Сръбската православна църква.