matushka-olga Всемирното Православие - АМЕРИКАНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА КАНОНИЗИРА СВЕТА ПРАВЕДНА ОЛГА – ПОКРОВИТЕЛКА НА ЖЕНИТЕ И НА СТРАДАЩИТЕ И СКЪРБЯЩИТЕНа 8 ноември 2023 г. Светият Синод на Американската православна църква взе решение за прославление в лика на светиите на съпругата на свещеник Николай – Олга (1916–1979), от град Куетлук, щата Аляска, САЩ.

Олга произлизала от ескимосите-юпики и преди кръщението се наричала Арсамкук. От детските си години обичала Църквата, знаела наизуст много служби на църковнославянски и песнопения на родния си език юпик.

 

Когато пораснала, тя се омъжила и привела съпруга си Николай към вярата. Впоследствие той постъпил в семинарията „Св. Герман Аляскински“ на остров Кодиак и станал първият свещеник в историята на гр. Куетлук.

Олга била многодетна майка, жена на свещеник, а също и акушерка. Тя била известна със способността си да определя бременността на родилката в нейния най-ранен етап. Светицата се почита и като застъпница на жените, преживели насилие.

„Нейното смирение, щедрост, благочестие, търпение и самоотвержена любов към Бога и ближния бяха добре известни в селищата в района на Кускоквим още по време на земния ѝ живот. Грижите ѝ за страдащите и скърбящите се разкри и след кончината ѝ с благодатни явления на вярващите не само в Аляска, но и в цяла Северна Америка. Коренното население на Аляска беше убедено в нейната святост и голяма действеност на молитвите ѝ“ – отбелязва Ситкинският и Аляскински епископ Алексей.

Църквата ще чества паметта на света праведна Олга Аляскинска на 10 ноември, а също и на празника на Всички светии, проясияли в Северна Америка.