Свети преп. Йов Почаевски

Преподобни Йов живял точно 100 години – 1551-1651 г. Едва десетгодишен оставил дома на своите родители и тайно отишъл в близкия манастир. На 12 години станал монах, а по-късно бил избран за игумен. През 1604 г., след 20-годишно игуменство, за да избяга от хорските похвали, дошъл тайно в Почаев като прост монах.

Както пише сайтът на Успенската Почаевска Лавра, на 8 ноември, неделя, са започнали тържествата по повод честването на блажената кончина на преподобния и богоносен лавърски отец Иов. В този ден в светата обител са били отслужени две Божествени литургии.

8 до 10 септември в Свято-Успенската Почаевска лавра преминаха тържества в чест на преподобни Иов, игумен и чудотворец Почаевски. На 8 септември от пещерния храм на Свято-Успенската Почаевска лавра потегли традиционното литийно шествие, в което взеха участие наместникът на Лаврата Почаевският митрополит Владимир, братята на манастира и много поклонници, пише сайтът на Лаврата.

На 10 ноември Свято-Успенската Почаевска лавра тържествено отпразнува паметта на преподобни Иов, игумен Почаевски, съобщи сайтът на лаврата.

Богослужението в Успенския събор на манастира възглави Каменец-Подолският и Городокски митрополит Теодор, който произнесе проповед по време на Литургията.

След богослужението свещенослужителите пренесеха с литийно шествие раката с мощите на преподобния в пещерния храм.

На 19 май в Свято-Успенската Почаевска лавра се проведоха тържества в чест на основателя ѝ преподобни Иов.

В празничния ден, при голямо стечение на поклонници, бяха отслужени две Божествени литургии: ранна – в Троицкия събор, и празнична – в Успенския събор на Лаврата, съобщи сайтът на св. обител.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре