i400 Всемирното Православие - РОЖДЕСТВО НА СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛ (ЕНЬОВДЕН)

Божият Предтеча се родил 6 месеца преди Иисус Христос и неговото рождение е било плод на дълбоки сълзни молитви на свещеника Захарий и праведната Елисавета. Свети Йоан е сродник по майка с Господа, изпросен с горещи молитви от дълго бездетните си родители.

Предизвестен свише, младенецът бил изпълнен с Дух Светий и се приготвил за предстоящето служение на Божия народ със строг пост и молитва; ходел облечен в дреха от камилска вълна, хранел се с акриди и див мед, кръщавал в пустинята, проповядвал покайно кръщение, за да изрече думите: „След мене иде по-силният от мене, на Когото не съм достоен да се наведа и развържа ремъка на обущата Му. Аз ви кръстих с вода, а Той ще ви кръсти с Дух Светий.”

Неслучайно според църковните песнопения свети Йоан е наречен „светла утренна звезда”, която с блясъка си превъзхождала сиянието на всички други звезди и предвещавала утрото на благословения ден, освещаван от духовното Слънце Христос, Когото св. Йоан се удостоил да кръсти в реката Йордан. Господният Предтеча изобличавал пороците на човеците и приканвал към поправяне. Затова си навличал много неразбиране и хули от страна на тогавашните хора, които не разбирали неговия живот и не се вслушвали в благодатните му думи.

Той изобличил и самия Ирод, който, против Божия закон, се оженил за Иродиада, жената на живия му още брат Филип, като му казал: „Не ти е позволено да водиш братовата си жена”. Заради това си порицание той бил хвърлен в тъмница, а после, по лукавството на Иродиада, царят заповядал да отсекат главата му, която поднесли на блюдо на Ирода по време на шумната и изобилна гощавка, която той устроил на рождения си ден. 

Обични в Господа братя и сестри, като честваме паметта на Светия Пророк, Предтеча и Кръстител Господен Йоан, нека се стараем да подражаваме на живота и делата му. Свети Йоан е бил избран от майчина утроба - ние не сме удостоени с тази благодат, но като християни благодатно сме избрани, защото светият апостол казва: „Благословен да бъде Бог и Отец на Господа нашего Иисуса Христа, Който благослови в Христос всяко духовно благословение от небесата, като ни избра чрез Него преди да се свят създаде, за да бъдем свети и непорочни пред Него с любов”.

Нека да оправдаем с чист живот и добри дела избирането си, както свети апостол Петър съветва: „Затова, братя, още повече залягайте да отличите вашето звание и избор; това като вършите, никога няма да погрешите”.

Свети Йоан се отдалечил в пустинята за приготовление на своето високо служение. За нас не е необходимо да се отдалечаваме в пустинята, но трябва да се отдалечаваме от всякакви противохристиянски прояви, съблазни и пороци, по думите на свети апостол Павел: „да отхвърлим прочие делата на мрака и да наденем оръжието на светлината”, като всеки ден се държим благоприлично, без да се предаваме на срамни гощавки и пиянство, нито на сладострастие и разпътство, нито на раздор и завист". Да предпазваме децата си от такива гибелни явления и прояви.

Свети Йоан - Пророк, Предтеча и Кръстител Господен завършил ветхозаветната свещена история и пръв стъпил в Новия завет, за да може да начертае пътя на Господа. Затова той засвидетелствал пришествието на земята на единородния Син Божи, сподобил се да Го кръсти, като в деня на кръщението било засвидетелствано тайното явяване на Пресветата Троица - Отец, Син и Свети Дух.