92858.p Всемирното Православие - СВЕТЛИ ВТОРНИК - ПРАЗНИК НА СВ. НОВОМЪЧЕНИЦИ РАФАИЛ, НИКОЛАЙ И ИРИНА

Митилинските новомъченици Рафаил, Николай и девицата Ирина, убити от турците през XV век (1463 г.),са велики чудотворци в наше време. През последните години гръцкият остров Лесбос или Митилини, както го наричат местните жители, стана особено притегателен за православните християни. Манастирът на новомъчениците на хълма Кариес (Карея), над Терми, е обект на непрекъснато поклонничество и чудотворство.

Но до средата на миналия век никой не знаел нищо за тях, нито пък там имало манастир. Всичко започнало в края на 60-те години на миналия век, когато на това място била открита забележителна находка: руини на средновековен византийски манастир и няколко мъченически гроба. Това станало при изкопните работи за постройка на нов храм и след многократните чудесни явявания на светците мъченици.

Местното предание било запазило спомена за светостта на мястото, но фактите отдавна били забравени... Нерядко хората споделяли, че усещат чудесно благоухание, понякога виждали неземно сияние, друг път чували ангелско пеене, трети път - камбанен звън. Нерядко виждали и как точно на това място се появява непознат монах, понякога с кадилница в ръка. Но щом някой човек се приближавал до него, монахът изчезвал – сякаш се разтварял в светъл облак. 

Години наред хората не можели да си обяснят каква тайна крие Кариес, докато не настъпил денят 1 юли 1959 г. Тогава започнала да се разплита тази чудна история.

Тропар на Митилинските (Термски) светии:

„В Лесбос подвизавали се за Христа Бога,

осветили сте острова

с намирането на вашите мощи,

блажени. Затова ви почитаме,

богоносни Рафаиле, заедно с Николая и девицата Ирина,

като наши покровители и молитвеници пред Господа.”

 

 

 Тропарът е от книгата на Василики Рали „Споделено царство. Хроника на чудесата при откриване мощите на Карейските мъченици от остров Митилини", Синодално издателство, 2013 г.

+  +  +

P.S. На 30 март 2019 г. в с. Волуяк беше отслужен водосвет в дълго градения храм "Св. мъченици Рафаил, Николай и Ирина", който спада към енорията на църковния комплекс в жк Обеля. Присноблаженият предстоятел иконом Иван Динев е споделял идеята новостроящият се храм да се превърне в бъдеще в манастир.