f856bc58847ea26e930408bfb4f8b6fb Всемирното Православие - ОТКРИХА ПОСЛЕДНИЯ ХРАМ, В КОЙТО Е СЛУЖИЛ СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙВ резултат на археологически разкопки край сeло Добромирци (община Кирково, област Кърджали) беше разкрит последният храм, в който се предполага, че е служил св. Патриарх Евтимий Търновски. Основите на древната базилика бяха осветени от Пловдивския митрополит Николай

Храмът ще бъде възстановен с финансовата помощ на бизнесмени от Златоград и ще носи името на последния Патриарх от Второто българско царство.

Професор Николай Овчаров започна проучването с хипотезата, че след падането на Търново през 1393 г. великият архиерей е бил заточен именно в този край, предава http://www.cross.bg. Досега се смяташе, че последните си дни прочутият Патриарх-исихаст Евтимий е прекарал заточен в Бачковския манастир.

По време на разкопките археолозите са натъкват на уникална средновековна църква, наричана от местните Ени Клисе (Нова църква). Конструкцията ѝ датира от IX-X в. През XIII в. върху нея е изграден друг храм.

Църквата има дължина 11 м, ширина 5 м. От много добре запазените стени се вижда характерният отпреди седем столетия градеж с дървени греди (сантрачи), подравнени с парчета тухли и хоросан.

Едновременно с това археолозите са попаднали и на три гробници - на две деца и възрастен. Намерени са златни и сребърни монети от XII и XIV в.

„Тези монети ще бъдат дадени на нашия най-добър нумизмат проф. Константин Дочев. Той ще ни покаже от кое монетосечене са и съвпада ли това нещо с времето на Патриарх Евтимий", разказва проф. Овчаров пред БТВ