DSC_7048 Всемирното Православие - СЛОВО НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ПО ПОВОД 200-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЕКЗАРХ АНТИМ ІВаши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Уважаеми господин Областен управител,

Уважаеми господин Кмет,

Досточтими отци,

Уважаеми господа народни представители,

Обични в Господа, братя и сестри,

Чест и радост е за нас да участваме в тържествата, посветени от светата Видинска митрополия на паметта на един от най-заслужилите строители на съвременната Българска православна църква и новата Българска държава – Видинския митрополит и Български Екзарх Антим Първи, истински радетел за свободното и независимо духовно, културно и политическо развитие на българския народ, останал завинаги в родната ни история като образец на жертвена отдаденост за делото на българската свобода, ревност в пастирското служение и държавническа мъдрост.

Отличен богослов, получил образование в някои от най-реномираните по онова време духовни школи, изряден монах и верен син на своя народ, той не се поколебал в решителния момент да избере страната на българската свобода и да жертва открилото се пред него поприще като архиерей на Вселенската патриаршия, за да се включи най-активно във възстановяването и изграждането на първата свободна институция на нашия народ в ново време – Българската православна църква, за което справедливо бил избран и за пръв неин предстоятел, ръководил я мъдро и уверено в началните и най-трудни години на нейното съществуване, когато тя получи тежкия удар на схизмата и когато трябваше да подкрепя своя народ в усилията му за постигане и на неговата политическа свобода.

Добре известни на всяко родолюбиво българско сърце са всички усилия, сторени от първия Български Екзарх за постигането на заветните цели на нашия народ: духовна и политическа свобода, свободно и независимо бъдеще. И едва ли е случайно, че решението и резолюцията на руския император Александър ІІ за освобождаването на България идва тъкмо след апелацията, отправена от първия водач на вече свободната Българска църква. Едва ли е случайно и това, че в зората на българската свобода пак той бе избран да председателства Учредителното народно събрание, Първото Велико народно събрание. Само личност, съчетаваща в себе си духовните устои на светото православие с държавническа мъдрост и искрено родолюбие можеше да оглави първите свободни институции на нашия народ в зората на неговата най-нова история.

„Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот!”.

В тези думи на Екзарх Антим, останали в историята като печат на цялото негово Христолюбиво и родолюбиво дело, е концентрирано цялото съдържание и смисъл на всичко, извършено от него в дългите години на архиерейското му, държавническо, обществено и църковно-просветно дело и служение. „Добрият пастир полага душата си за овците… Познавам Моите Си, и Моите Ме познават…” (Иоан 10:11-14). Имайки пред очи образеца на пастирско служение, оставен ни навеки от нашия Господ Иисус Христос, блаженият Екзарх Антим остана завинаги в паметта и в сърцето на народа ни с жертвеното си служение и отдадеността докрай на каузата на неговата свобода и достойнство. А свидетелство за това е и цялата обич и признателност, които поколения наред продължават да му отдават и които виждаме засвидетелствани и през тази юбилейна година от неговото рождение, когато с поредица от духовни и културни прояви светата Видинска митрополия, оглавявана от достойния приемник на делото на Екзарх Антим – Високопреосвещения Видински митрополит Дометиан – за пореден път възкресява светлия образ на този истински колос на българския православен дух и борец за достойното настояще и свободното и независимо бъдеще на нашия народ.

Да бъде светла и блажена паметта на Видинския митрополит и пръв Български Екзарх Антим! Амин.

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

---------------

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на тържествата по повод 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим І, 16 септември 2016 г., гр. Видин.

 

%5E5559ADE5774F82E708F44B93333A3F5AE6A02AEA20927AFCB3%5Epimgpsh_fullsize_distr-350x499 Всемирното Православие - СЛОВО НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ПО ПОВОД 200-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЕКЗАРХ АНТИМ І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Плакат: http://vidinskamitropoliya.com