Патриарх Максим оглави панихидата в памет на Екзарх Йосиф в деня на Всички български светии

В деня, който св. ни Църква е определила да се честват всички знайни и незнайни светии, просияли по българските земи, признателните потомци, верни чеда на самостойната Българска православна църква, се поклониха пред паметта и делото на приснопаметния Български екзарх Йосиф І и во главе с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим отправиха молитва към Бога за упокоение на душата му.

 

Ежегодно в определен от Св. Синод ден, близък до деня на неговата кончина - 20 юни, в столичната катедрала „Св. Неделя”, до чийто олтар е погребан екзарх Йосиф, се отслужва Заупокойна св. Литургия и панихида в негова памет.

 

По решение на Св. Синод и с благословението на Негово Светейшество патриарх Максим и митрополит Софийски тази година заупокойната св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Тивериополския еп. Тихон, на когото съслужиха новоназначеният протосингел на Софийската св. митрополия ик. Ангел Ангелов, ставроф. ик. Мина Минчев, председател на митрополитската катедрала, ставроф. ик. Тоско Казакин и дяконите Иван Петков, Петър Симеонов и Васил Русев.

В словото си еп. Тихон обърна внимание, че именно по застъпничеството на неизброимото множество мъченици, преподобни и светители, просияли по българските земи, през тежките времена на турското робство българският народ получи духовна подкрепа и дръзновение да се бори за своята свобода. И пак по техните молитви Бог допусна да бъде възродена самостойната Българска православна църква и учредена Българската екзархия, за да може изстрадалият ни народ да се ползва от свободата си, за да пребивава и възраства в спасителната православна вяра.

Очертавайки границите на Българската екзархия и нейната роля в историята на нашата страна, архиереят нарече Екзархията „велика България на новото време”. Като припомни жизнения път на екзарх Йосиф І, еп. Тихон каза, че не можем да не се удивляваме от духа на онези времена, когато високоерудирани личности като екзарх Йосиф, вместо да изградят добра светска кариера, са считали за свой неотменен дълг да отдадат всичките си дарования и сили в служение на Църквата. Еп. Тихон нарече Екзарх Йосиф І „титан на духа”, „пламенен родолюбец” и „изряден архиерей на Христовата църква и нейната вярна дъщеря Българската православна църква” и отправи молитва към Бога по молитвите на Всички български светии и на всички нас Бог да прости всичките му прегрешения и да упокои душата му в селенията на праведниците.

Веднага след края на литургията светейшият Български патриарх Максим, архиереи, свещенство и миряни излязоха при гроба на приснопаметния Български екзарх южно от олтара, където патриархът отслужи панихида в памет на блаженопочиналия предстоятел на БПЦ. В съслужението взеха участие високопреосвещените митрополити Видински Дометиан и Русенски Неофит, преосвещените епископи Тивериополски Тихон и Знеполски Йоан, високопреподобният архим. Дионисий и свещенство.

В своето обръщение към народа патриарх Максим още веднъж изрази надежда, че Бог ще прости волните и неволни прегрешения на екзарх Йосиф І и ще го дари с блажен покой там, където почиват душите на праведниците. „Вечна и блажена да бъде паметта му!”, заключи той.

 

Снимки от ранихидата можете да разгледате тук