p18dpoptk61b8l9rv1oroqi3dpm3 Всемирното Православие - ПРЕПОДОБНИ ТЕОДОСИЙ АНТИОХИЙСКИПреподобният Теодосий Постник бил родом от Антиохия. Родителите му били хора благочестиви и му дали добро наставление в Господния закон.

Изпълнявайки високата заповед на нашия Спасител (Лук. 14:26-27), блаженият оставил родния дом, домашните, богатството и други житейски блага и се оттеглил в една гора на брега на морето. Тук си построил малка килия и се заселил в нея.

Прекарвал монашеския си живот облечен във власеница и сложил тежки вериги на врата, чреслата и ръцете си. Цялото си време посвещавал на молитви и трудове, поробвайки плътските желания, гордостта и другите човешки страсти. Неговите коси пораснали толкова, че покривали нозете му. Преподобният плетял въжета, сам копаел градината си, сеел семена и събирал плодове, които били за прехрана както на самия него, така и на идващите посетители.

Славата за подвизите на преподобния растяла все повече и повече и много хора започнали да изразяват желание да се заселят около блажения подвижник, за да подражават на житието му. Светият ги приемал и превърнал пустинята си в подобие на небесните обители.

Веднъж агаряните нападнали областта, в която се намирала обителта на преподобния. Те опустошили цялата околност и разорили манастира, но усетили, че в него има божествена сила и скоро се оттеглили. Това принудило преподобния да остави пустинята и да се завърне в родината си. Тук той построил една малка килия и продължил да работи за спасението си, заобиколен от неколцина свои ученици.

Свети Теодосий не живял дълго на новото място на своето подвижничество и починал с мир в Господа около 412 година.