Dometian_Melitinskiy Всемирното Православие - ПРЕПОДОБНИ ДОМЕТИАН, ЕПИСКОП МЕЛИТИНСКИБожият праведник Дометиан се родил през царуването на Юстиниановия племенник и приемник Юстин II (565-578 г.) от благочестивите и богати родители Теодор и Евдокия. След като завършил образованието си, той бил задомен, но съпругата му скоро починала и той всецяло се посветил на духовното поприще при строг постнически живот. Проявените достойнства бързо го прочули, и едва 30-годишен той бил посветен за епископ на Мелитинската катедра и принесъл голяма полза не само на своето словесно стадо, но и на останалия народ.

 

Особени заслуги към Византийската империя имал св. Дометиан като посредник между император Маврикий (593-602 г.) и персийския цар Хозрой II (590-628 г.), като спомогнал за укрепването на мира между двете страни. Благодарният Маврикий отрупал светителя със щедри дарове, но преподобни Дометиан раздал и златото, и именията на църковните общини и на християнските странноприемници.

При едно посещение на столичния град св. Дометиан починал и неговите свещени мощи били тържествено почетени от двореца, клира и народа на Константинопол и пренесени в Мелитин. Древният житеписец съобщава, че Мелитинският епископ преподобни Дометиан извършил много чудеса през живота си и след своята смърт.