file_839 Всемирното Православие - АУДИОЗАПИС НА БЕСЕДАТА „СВЕТИНИТЕ НА ЗОГРАФСКИЯ МАНАСТИР. СВЕТИНИТЕ НА АТОН"

Достойно есть – най-известната икона, покровителка на Света Гора

С молитвата „Отче наш“ на 5 мaрт 2015 г. в Енорийския център на храм „Св. св. Кирил и Методий" в столицата започна беседата „Светините на Зографския манастир. Светините на Атон“. Водещ на беседата беше йеросхимонах Димитрий (Зографски). Събитието се организира с благословението на Софийска митрополия. 

Сред официалните гости бяха схиархимандрит Амвросий – игумен на Зографския манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец“ на Атон, йеромонах Пимен – игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“ и протойерей Сергей Павлов от храм „Св. вмчк. Мина“ в столичния квартал „Модерно предградие“. Водеща беше д-р Десислава Панайотова – гл. редактор на Патриаршеския сайт.

Във втората седмица от Великия пост, след Неделя православна, когато се чества Тържеството на православието и иконопочитанието, голямата лекционна зала на енорийския център се изпълни с посетители, включително мнозина правостоящи. Успоредно с увлекателната беседа присъстващите можеха да виждат на голям екран прожектираните изображения на светогорските светини.

Знае се, че във всеки манастир на Атон има поне една чудотворна икона на Божията Майка, която е пазителка на Света Гора. Йеросхимонах Димитрий напомни, че целта на беседата не е някакво интелектуално знание, а когато виждаме тези икони, това да ни подтикне към усърдна молитва, а св. Богородица действително ни чува и отговаря на нашите сърца.

 

СВЕТОГОРСКИ СВЕТИНИ

Достойно есть – най-известната икона, покровителка на Света Гора. Свързана е с българското присъствие на Атон и особено с чудото, станало през 982 г. с явяването на св. архангел Гавриил пред един български монах със същото име. Небесният пратеник написал с пръста си върху каменна плоча, като върху мек восък, думите на ангелската песен Достойно есть, в прослава на Божията Майка. Днес иконата се намира в Протатския храм в Карея. Надписът върху плочата, според преданието, изписан от самия архангел Гавриил, е бил на църковнославянски. През XIV-XV в. плочата мистериозно изчезва.

Иконата Портаитиса (Вратарница)от манастира Ивирон – свързана с иконоборческия период. По думите на самата Божия Майка изчезването на тази икона ще бъде знак за потъването на Света Гора.

Иконата Скоропослушница – стенопис от манастира Дохиар. От него са правени копия върху икони, най-известно е руското копие.

Св. Богородица Троеручица от Хилендарския манастир.

Св. Богородица Кукузелиса (свързана със св. Йоан Кукузел, който е от български произход) – намира се във Великата Лавра (обител, основана от св. Атанасий Атонски).

Иконата Пантанаса (Всецарица) от Ватопедския манастир. Известна най-вече с изцеления на ракови болести.

Парамития (Утеха)– стенопис от Ватопедски манастир, показващ застъпничеството на св. Богородица за хората.

Виматариса (Намираща се в олтара) от манастира Ватопед.

Поясът на св. Богородица от Ватопедски манастир. Осветените на него коланчета помагат на бездетни благочестиви жени да добият чедо.

Икона Геронтиса (Игуменка) – от манастира Пантократор. Изобразява се в цял ръст, с делва елей в нозете, в знак на чудесното напълване на манастирските съдове с елей, когато той свършил.

Иверска Монреалска икона на св. Богородица. През 1982 г. православният испанец Йосиф Муньос я занася в Монреал, а след като започва да мироточи, обикаля с нея по света. През 1997 г. испанецът загива мъченически.

Иконата Аризонтиса от манастира „Св. Антоний“ в Аризона, САЩ, основан от стареца Ефрем. Бесновати са свидетелствали, че са били опалвани от огън след молитва пред нея.

Икона на св. Димитър Солунски от манастира Ксиропотам – изрязана от зелен мрамор, някога се е намирала във величествения храм „Св. София“ в Цариград.

Даровете на влъхвите“ от манастира „Св. Павел“.

 

СВЕТИНИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ЗОГРАФСКИ МАНАСТИР (основан през 919 г.)

 

Св. Георги Победоносец сам я заявявал, че Зографската обител е неговият дом. Първото монашеско братство се е състояло и от палестински монаси.

svGeorgi_Fanuilska Всемирното Православие - АУДИОЗАПИС НА БЕСЕДАТА „СВЕТИНИТЕ НА ЗОГРАФСКИЯ МАНАСТИР. СВЕТИНИТЕ НА АТОН"Най-известна е Фануиловата икона на св. Георги, върху която светецът сам се е изписал (оттам и названието „Зограф“).

Аравийска икона на св. Георги – дошла по море и сама дала знак, че иска да остане в Зографския манастир.

Молдовска икона на св. Георги , дарена от молдовския владетел Стефан Велики (чел Маре)XV в.

Акатистна икона на св. Богородица (наричана още Предвъзвестителка и Пожарна) – предупредила за идването на униатите католици, които подпалили манастирската кула - загиналите 26-те зографски мъченици предпочели смъртта пред отстъплението от православната вяра (1276 г.). Иконата е известна още с погасяването на пожари, заплашващи обителта. Пред нея се четат акатисти, които са върхът на молитвената прослава на светиите.

Икона на св. Богородица Проговорившая – от края на XIII в., свързана с чудото, станало със св. Козма Зографски.

Икона Св. Богородица Заклана – от нея бликва кръв, когато е посечена от един турчин.

Кипърската икона на св. Богородица – от 1984 г. Пренесена по чудесен начин в Зографския манастир, източник на изцеления.

По думите на йеросхимонах Димитрий Зографски, не се знае дали има светец, чиито мощи да не са на Света Гора. В Зографския манастир например има 53 по-големи частици от свети мощи:

Така преди много години по Божий промисъл в манастира са дошли светите чудотворни мощи св. Матрона Хиоска, пожелала да пребивава навеки в българската обител.

„Всичко това показва, че Господ не ни е забравил - и до днес върши чудеса. Бог действа чрез светия елей, чрез светите икони и мощи. Той само гледа в нашите сърца дали са отворени за Него“ – подчерта водещият. След като отговори на многобройните въпроси от залата и всички заедно изпяха "Достойно есть", присъстващите се поклониха пред копия на прочути атонски икони и ковчеже с много частици от мощи на светии.

 

JOct10c1 Всемирното Православие - АУДИОЗАПИС НА БЕСЕДАТА „СВЕТИНИТЕ НА ЗОГРАФСКИЯ МАНАСТИР. СВЕТИНИТЕ НА АТОН"

Акатистната чудотворна икона на св. Богородица

 Запис от беседата можете да свалите тук  

 http://upload.bg/?get_file=497d9f1b40c649645375dc98d85ad827e8a736b4